Kirjoitin tänään(kin) Metsossa. Menen sinne yhdeksän ja kymmenen välillä silloin kun ei ole muuta menoa. Usein on.
Käyn toisinaan samalla myös kahvilla, selailen kirjoja ja luen lehtiä. Lähden lounaalle puolilta päivin, enkä enää palaa. Luen parina edellisenä päivänä kirjoittamani tekstin ja sen jälkeen kirjoitan uutta tekstiä yhdestä kahteen liuskaan. Kyllä tälläkin meiningillä hiljalleen romaani tulee.
Laitoin tänään erään miehen nimeksi Leopold. Eikö olekin hyvä nimi?
Kävelen päivittäin, ja jos hyvin käy, saan samalla ideoita. Lukiessakin tulee välillä mieleen jotain ihan fiksun oloista. Usein myöhemmin osoittautuu, ettei se niin kovin fiksua ollutkaan.
Tänään kävin kävelemässä, enkä hyötynyt siitä kirjoittamisen kannalta lainkaan. Uudet nastalenkkarini hankaavat.
Uimahallin pukukopissa oli ryhmä naisia, jotka olivat menossa johonkin erityisryhmän vesijumppaan. Yksi naisista pyysi minua auttamaan uimapuvun pukemisessa. "Eikö sinun pitäisi ensin mennä suihkuun?" kysyin tämmöisenä hygieniakyylänä. Nainen sanoi menevänsä uikkari päällä vaikka pesuhuoneen seinällä neuvotaan kyllä toisin. Autoin uimapuvun naisen päälle ja mietin, onko suihkuun meno uimapuvussa oikeasti jotenkin merkittävästi epähygieenisempää altaiden veden laadun kannalta vai ei. Onko asiaa tutkittu? Miehet eivät ymmärrä tästä mitään, sillä he vetävät jalkaansa uimahousut, joissa ei ole kiemuralle rullautuvia olkaimia.
Luin Keltaisen kirjaston kirjan Asema 11, romaanin on kirjoittanut kanadalainen Emily St. John Mandel (s. 1979) ja se on julkaistu englanniksi 2014. Siis ennen pandemiaa. Romaanissa maailmaan leviää influenssavirus, joka tappaa 99 prosenttia ihmisistä ja vieläpä nopeasti.
Romaani ei etene kronologisesti, vaan siinä hypitään ajasta ennen pandemiaa aikaan sen jälkeen ja takaisin. Kirja on tosi koukuttava ja siitä on tehty televisiosarja. Romaani on luokiteltu scifiksi ja minä kun olen luullut, etten kykene kyseistä genreä lukemaan.
Olen kuvitellut, että scifissä on avaruusaluksia ja laitteita, joilla voi hyppiä rinnakkaistodellisuudesta toiseen. Tässä romaanissa oli kyllä avaruusaluksia, mutta ne esiintyivät vain erään romaanihenkilön piirtämissä sarjakuvissa. Romaania voi lukea turvallisesti, jos ei kammoa dystopioita. Pidin kirjasta ja aion jossain vaiheessa katsoa sarjankin.
Ei muuta mainittavaa tänään. Mitä teille kuuluu?
6 kommenttia:
Kotipaikkakuntani kylpylän suihku- ja saunatilat ovat nykyään perusteellisen remontin jälkeen kokonaan unisex, eli suihkun lisäksi myös saunassa käydään uima-asuissa. Vaikea kuvitella, että sillä oikeasti olisi hygienian kannalta kauheasti merkitystä, eikä siihen näemmä usko infektiosairauksien erikoislääkärikään iltapäivälehden haastattelussa.
Erityisuimareilla voi usein vielä olla erityinen lupa käyttää uikkareita silloinkin, kun se on kielletty (merkki uimapuvussa tai ranneke).
Ennen vanhaan puhuttiin "tieteiskirjallisuudesta". Pidin lapsena kovasti Jules Vernestä ja Edgar Rice Burroughsin, sen Tarzanin keksijän, Mars-sarjasta.
Leopold-nimellä on ainakin omissa korvissani huono kaiku: Belgian kuningas Leopold II saattoi olla vastuussa jopa suuremman ihmisjoukon kuolemasta kuin Saksan natsihallitus konsanaan. - Onko romaanisi Leopold mukava mies?
Mitäkö kuuluu? Lähden viikonloppureissulle Kajaaniin, jossa mm käyn teatterissa katsomassa Juha Hurmeen näytelmän Making of Lea.
Olen monesti ajatellut, että olisi helpompi pukea uimapuku kuivalle iholle, mutta saunassa on kyllä kivampi olla alasti eikä uima-asujen materiaalit tykkää kuumasta, luulisin.
Leopold, no jaa ihan varauksetta en voi peukuttaa. Mutta riippuu paljon koko teoksen setupista. Kyllä se tietyllä kontekstilla voi olla ok.
Katselin tässä youtubesta Bertie Woosteria. Se on oikeastaan aikamoista, että Wodehouse kirjoitti noinkin ironisoivaa komiikkaa Britannian yläluokasta 1920-luvulla. Ja sai paljon suosioita, siellä täytyi olla suuria lukevia ja kirjoja ostavia keskiluokkia olemassa. Jäin ihmettelmään voiko nykyään tehdä enää sellaista. Mistä, kenestä, ja kuka sellaista tekisi? Voiko H.M ehdottaa?
Leopold on tietysti pahis!
Tämä uimapukujuttu on mietityttänyt minua siksikin, että muslimitaustaiset naiset uivat ja käyvät suihkussa uima-asusteet päällä. En usko, että asialla on oikeasti mitään vaikutusta. Hiusten peseminen tai peittäminen on järkevää, ettei altaisiin kerry hiuksia.
Oon viime aikoina muutaman kerran ollut Metsossa ja tulet aina mieleeni. Ostan yleensä ns.turhat sämpyläkahvit, mutta on tosi kiva jäädä kahvilan alueelle hetkeksi istumaan ja katsella ihmisiä koneidensa kanssa.
Lähetä kommentti