Testailen uutta läppäriäni. MacBook Air tai jotain. Sain apurahan "kirjoittamisen työvälineisiin" Kirjallisuuden edistämiskeskukselta. Ei se ihan riittänyt, mutta melkein kuitenkin. Kiitos! Hakikohan joku apurahaa kyniä ja muistilehtiötä varten?
Tuntuuhan tämä uusi Mäkki oudolta, sillä tästä puuttuvat kissankarvat ja ruokatahrat.
Ostin uuden työvälineeni Kalevasta, jossa toimivat sekä Power että Gigantti. Nousin ensin liukuportaita Poweriin, jonka myyjä oli ylimielinen paska. Hän muuten väitti, että heillä on aina parhaat hinnat, joka ei suinkaan pitänyt paikkaansa. Seuraavaksi menin Giganttiin, jonka myyjä oli ystävällinen ja palveleva. Kiva nuorimies. Ostin läppärini sieltä.
Laitetta maksaessani minulle tarjottiin pidennettyä takuuta, virusturvaa, entisen läppärin tiedostojen siirtoa, kännykkäliittymää ja labradoodlen pentua. Viimeksi mainittu ei kuulunut joukkoon, kuulosti vaan hauskalta.
Koko ilta meni tiedostoja siirrellessä. Ensin se ei onnistunut, sitten soitin P:lle, joka teki samat jutut kuin minäkin, mutta onnistui (joten hän teki jotain eri tavalla). Aikaa kului myös ohjelmien päivitykseen.
Ostin entisen läppärini syyskuussa 2013. Muistan sen hyvin, sillä läppärin salasana oli Syyskuu2013. Tämän uuden salasana ei kuitenkaan ole Toukokuu2023.
9 kommenttia:
Voi toivon, etten ikinä joutuisi vaihtamaan rakasta konettani. Kauhea homma noissa siirroissa.
Sielläkin Mac, voi että.... Juuri oli uutisissa että Applen voitto KOLMESSA KUUKAUDESSA noin 24 miljardia taalaa. Kännyköistä puolet. Erittäin epäreilua.
Mac on niin helppo, looginen ja kallis (omani on niitä halvimpia Mac-yksilöitä). Minäkään en olisi halunnut vaihtaa konetta, mutta sen korkea ikä alkoi aiheuttaa ongelmia. Tämä uusi on kyllä hyvä ja nyt ohjelmat taas päivittyvät.
Kun takuu, jatkettu, loppuu on aika vaihtaa konetta. Siis kolmen vuoden välein. Tätä ohjetta noudatin työurani ajan. Tällä lailla säästyy monelta ongelmalta ja saa monia,ihan uusia riesoja.
PC-koneita olen opiskellut noin viisi vuotta - macceja yhden iltapäivän, viisi tuntia linnunpönttömaccia. DOS, unix, linux, Novell, Win3, win3,1, NT3.5, NT4, OS2, win95, win98, Win2000, WinXP, vista, Win7, win10 ja Win11 kaikki tuttuja. M$:n ohjelmissa kiukuttaa asetusten siirtyminen eri paikasta / eri lailla tehtäviksi. Joka kerran kun ohjelma päivittyy uudeksi. Takavuosina myös välillä ihan muuten vaan, kun tuli uusi servicepack.
Macceihin on vain Aplen hyväksymiä / rahastamia ohjelmia, winkkareihin saa jokainen ja sen veli tarjota ihan mitä vaan. Jopa ilmaiseksi, takavuosina oli esmes kuvankäsittelyyn tarjolla ilmaisia ohjelmia vaikka kuinka. Nytkin löytyy ilmainen Office paketti - Libre Office.
Onko Maceissa todella konekohtainen salasana, siis ei käyttäjäkohtaista?
ICT-ukkeli
Läppärilleni voi tunnistautua myös sormenpäällään. Luulisin, että salasana on konekohtainen, en kyllä kokeillut sitä vanhan koneen salasanaa.
Haluan käyttää konetta niin pitkään kuin se on mahdollista, sillä vaihtaminen on hankalaa ja haluan olla ekologinen. Mäkki on varma valinta tämmöisellle tumpelolle.
Macillekin on saanut jo kauan ITC-ukkelin mainitsemia ilmaisohjelmia. Open source. Itse käytän sujuvasti sekä Mäkkiä että rakasta Thinkpadia, joka on siis PC-kannettava. Thinkpadin klassinen näppäimistö on yksi parhaista kirjoittamiseen. Ongelmani on siinä että en osaa kumpaakaan näppäimistöä kovin hyvin kun ovat niin erilaisia, hutilyöntejä tulee kummallakin :-) Eli kumpikin hyvä, tai sitten ei, riippuen tilanteesta. Työkoneeksi (graafinen ala) haluan aina ehdottomasti Macin - kuten olen jo parikymmentä vuotta halunnut ja käyttänytkin - on niin paljon vaivattomampi ja sujuvampi kuin Windows-koneet. Windowsillakin tietysti työt onnistuvat, mutta eivät yhtään niin sujuvasti, näin on ollut aina.
Koneen vikaantumisalttius kasvaa ajan myötä, jos ei kone ole DOA, ei se luultavasti vikaannu ennen kuin kolme vuotta on käyttöä takana. Kome vuotta tai kolme vuotta ja eka vika on siis järkevä vaihtoikä koneelle. Hoidin ison ympäristön takuukorjauksia parikymmentä vuotta ja näin selvästi tämän. Vanha kone kannattaa kierrättää uudelleen asennuksen kautta muuhun, vähemmän kriittiseen käyttöön. Osa vikaantuvista osista on muuttunut, esimerkiksi massamuistit eivät ole enää pyöriviä levypakkoja - enää ei täräys riko kovalevyä. Eikä se massamuisti ole arka muillekaan mekaanisille vioille. Uusia vikaantuvia osia ilmestyy aina. Halvalla saa halbaa...
Vaioni söi syystä tai toisesta RAMmeja, neljä kampaa jo mennyt ja pääsee kohta ikuiseen lepoon. Wanaha HP, vaioa paljon vanhempi piristyi uudesta levystä & Linukasta ja porskuttaa aina vaan. Uusi kierrätys HP taas oli halpa - uutena tosi kallis - vieläkin kevyt, ohut ja kätevä.
Ikuiseen apple vai M$ väittelyyn: Tottumus määrää mikä on helppoa ja rahalla saa ja hevosella pääsee. Se, että kallis macci ja kallis adoben ohjelma toimii hyvin ei ole oikeastaa yllätys. Windows ja adobe taas ei toimi yhdessä kovin hyvin - ei sekään oikeastaan yllätä. M$ kiusaa adobea ja toisinpäin, tahallaan ja osaamaattomuuttaan.
Kertulla ei siis ole omaa tiliä, tassutunnistuksella?
ICT-ukkeli
Tokihan Kertulla on oma tili, johon hän pääsee tassullaan. Surffailee liiankin ahkerasti netissä ja epäilyttävillä sivuilla.
Ehkäpä Kerttu selaile youtubea, katselee hassuja tätivideoita, hihittelee hassuimmille - ihan kun meidän... Vai vieraileeko "Kollit kovana" sivustolla, hmm.
Kissoilla on kumminkin maailman herruuteen tähtääviä suunnitelmia perinteisesti, ehkä selaa CERNin sivuja, kuinka matkustetaan valoa nopeammin ja ajassa ees taas.
ICT-ukkeli
Lähetä kommentti