torstai 12. marraskuuta 2020

Ritari

Ostin langat islantilaisvillapaitaan, joita neulovat nyt kaikki, kunnes ketään ei enää moinen paksu villapaidan junttura kiinnosta. Suosituimman mallin suomalainen nimi on Ritari.

Myyjä kertoi, että lankaa menee niin paljon kuin sitä vaan saadaan. Onko tämä nyt uusi piikkimatto, hula-vanne tai leipäkone? Tai matto, joita virkattiin maitopusseista. (Maitoa myytiin jossain vaiheessa muovipusseissa. Juomaa täynnä oleva pussi aseteltiin "kätevään" muoviseen kaatoastiaan.)

Sopivan kokoiset pyöröpuikot olivat loppu, eikä sellaisia löytynyt omasta sotkuisesta pyöröpuikkokasastanikaan. Päätin lähteä iltakävelylle erääseen hienoon tamperelaiseen lankakauppaan, jonne matkaa kertyi kolmisen kilometriä. Lankakauppa olikin suljettu tänään jo neljältä eikä kuudelta. Näin näyteikkunasta, kun villalankanainen järjesteli kaiken värisiä villalankoja hyllyyn, mutta ovi oli tiukasti lukossa.  Olisi tehnyt mieli hakata ikkunaa, mutta en kehdannut.

Olin vähintään yhtä pettynyt kuin siskoni ja hänen hollantilainen vieraansa, jotka aikoinaan soutivat kesämökiltä viiden kilometrin päähän kauppaan ostamaan saunaolutta. Kauppa oli mennyt kiinni pari minuuttia ennen heidän hikistä loppukiriään. 

Sain lopulta pyöröpuikon lainaksi, joten katastrofi on selätetty. 


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Pyöröpuikkokasastanikaan" - onpa ihanaa, piti kyllä vähän aikaa miettiä että mitä joku Kazakstan tähän nyt liitty. Mutta olikin vain kasa. Täällä toisella puolella maailmaa ostamme maidon vielä pusseissa, hyvin toimii (ja on halvempaa kuin myös tarjolla oleva purkkimaito). Talvella näppärät askartelivat pusseista vedenpitäviä peittoja kodittomille.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mitä käsityöihminen ei keksisi!

Marjatta Mentula kirjoitti...

On kyllä hienoa, että ihmiset ovat ruvenneet tekemään näin vaativia neuletöitä.
Meillä on ehkä edelleen niin hyvä käsitöiden opetus kouluissa, että kaikki oppivat perusneulomisen (itse käytän sanaa kutominen) ja virkkaamisen, ja eihän sitten tarvitsekaan kuin seurata ohjeita, kunhan tarkistaa mallitilkulla, että oma neulekäsiala vastaa ohjeen mitoitusta ja kuvioneuleessa muistaa pitää langat sopivan löyhällä.

Onnea Ritari-paidalle!