keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Tietotekniikka terveydenhuoltomme apuna

Eilen meinasi tietotekniikka vaatia ensimmäisen lääkäriuhrin. Erikoistuva lääkäri laittoi kannettavan koneen johdon töpseliin ja sai sähköiskun, jonka jälkeen käsi oli kipeä. Tuli oikein valokaari ja ne nöpsykät töpselissä mustuivat.

Kun aloitin loistokkaan urani, kiersin osastoa yhdessä kolhon, äkäisen osastonhoitajan kanssa. Hän antoi katseellaan ja äänensävyllään ymmärtää, miten ammattitaidoton olin.
"Reino teki aina niin" totesi tuo nainen yhtenään. Reino oli osastonlääkäri. Hoitaja kirjasi määräykset paperiin, minä tutkin ja haastattelin potilaita. Osastonhoitajalla oli suosikkinsa ja inhokkinsa, olin melko korkeasssa kurssissa sillä tottelin aina tuota hoitajaa. Totuuden nimessä hän oli yleensä oikeassa. Paperille laitetut määräykset käytiin läpi hoitajien raportilla.

Toiset ovat ajat nykyään. Kierrolla on kaksi lääkäriä, toinen toimii sihteerinä ja laittaa kannettavaan tietokoneeseen määräykset. Toinen antaa määräykset. Kone tai yhteys eivät yleensä pelaa. Hoitaja laittaa samat asiat omalle koneelleen, joka ei myöskään toimi.

Näin on työmme helpottunut. Olkaamme siitä kiitollisia.

Ei kommentteja: