Mistä tietää, että joku on vegaani? Vegaani kyllä kertoo sen.
Vietämme lihatonta lokakuuta tai viettää kuka viettää. Olen sen tyyppinen kasvissyöjä, että kylässä syön mitä tarjotaan, kotona ja ravintolassa nautin mieluiten kasvisruokaa. Kotioloissa olen jättänyt maitotuotteet pois, mutta syön luomukananmunia. Onko se kana sitten jotenkin vähempiarvoinen eläin kuin muut? Ei. Kanat ovat ihania.
Kävimme ystävän kanssa syömässä lounasta Rionissa, joka on georgialaista ruokaa tarjoileva ravintolaketju. Halusin kasvisruokaa ja eteeni tuotiin pieni salaattikippo (tomaattia, kurkkua ja paprikaa), ihanaa khachapuri-leipää, jonka sisällä on juustoa, valkoinen vehnäsämpylä ja kippo, joka sisälsi harmahtavaa öljyistä mössöä. Kaveri sai herkullisen näköistä lihapataa samojen lisukkeiden kera. Kasvisruoka ei ollut hääviä, mutta ehkäpä georgialainen keittiö ei ole sen suhteen maailman parhaita.
Olen muuttanut ruokavaliotani, sillä se on järkevää. En ole edes suunnitellut asiaa sen kummemmin vaan ajautunut tähän. Kuten sanottu, kylässä syön mitä tarjotaan, sillä periaatteeni kuuluu "Ei mun takia tartte".
Yhdessä suihkuvaahtopullossa luki 95 prosenttisesti vegaanista. Kuulostaa vähän samalta kuin tuoremehutölkin kylkeen painettu No cholesterol -maininta. Tuskin missään shampoossa, hoitoaineessa tai suihkuvaahdossa on eläinperäisiä aineksia enempää kuin tuo viisi prosenttia. Suurin osa on vettä.
2 kommenttia:
Eräällä uimarannalla (siinä menneessä maailmassa, jossa minäkin vietin aikaa biitseillä...) kulki munkinmyyjänainen kori täynnä herkullisia rinkelimunkkeja ja huuteli "Donuts, no calories, no fat!"
Minäkin olen "Ei mun takia tartte" -ihminen. Syön mitä tarjotaan ja jos en kaikesta tykkää niin syön sen osan ateriasta mikä menee alas. Georgialainen keittiö on tietääkseni hyvin lihapitoinen ja he myös osaavat laittaa lihan hyvin kuten turkkilaisetkin.
Itse olen sekasyöjä, mutta aika pieniä ovat lihaosuudet lautasellani olleet aina. Lapsena söin ehkä kerran viikossa lihaa. Silloin ei ollut paljon mausteita ja eihän liha ole mitään ilman kunnon maustamista.
Eilisessä Hesarissa oli juttu siitä, että suomalaiset (varsinkin miehet) syövät liikaa eläinproteiineja. Olen myös lukenut, että myös suomalaislasten ruokavalio painottuu liikaa eläintuotteisiin, Suomessa on perinteisesti suosittu maitoa. On vara vähentää. Jossain vaiheessa maitoa tuotettiin liikaa ja melkein kaikkeen lisättiin maitojauhetta. Silloin oli myös "voivuori". Pohjois-Karjala projektissa pyrittiin eläinrasvojen vähentämiseen. Tutkimukseen suunniteltiin osaa, jossa suomalaiset söisivät italialaisittai ja toisin päin, mutta tätä pidettiin epäeettisenä (italialaisten kannalta tietysti).
Lähetä kommentti