keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Vaalit lähestyvät

Katselin eilen Li Anderssonin presidenttivaalitenttiä ja minusta häntä kohdeltiin eri tavalla kuin Pekka Haavistoa (jota aion äänestää). Haastattelija keskeytti Anderssonin puheen toistuvasti, lueskeli papereitaan, eikä vaikuttanut kuuntelevan mitä Andersson sanoi. Tuntui siltä, että toimittaja pyrki tekemään presidenttiehdokkaasta haihattelevan tyttösen, joka yrittää tunkea  isojen miesten sarjaan. 

Muita tenttejä en ole katsonut, sillä saatan helposti ajautua liian voimakkaaseen tunnetilaan ja menettää yöuneni. 

Palaan vielä hetkeksi Vanhaan testamentin Mooseksen ensimmäiseen kirjaan. 

Saara oli Abrahamin (aiemmin hänen nimensä oli Abram, mutta ei siitä enempää)  sisarpuoli  ja vaimo. Saara kuuli yhdeksänkymmenvuotiaana synnyttävänsä vuoden sisällä pojan satavuotiaalle miehelleen (avioliitto oli ollut lapsenton, toki Abrahamilla oli lapsi orjan kanssa). Vauvauutisen kuultuaan Saara nauroi sen kuuluisan naurunsa. 

Eilen sain tietää Lootista (Abrahamin veljenpoika) ja hänen tyttäristään, joita Loot tarjosi väkijoukon  raiskattavaksi miehen ilmiasussa olevien enkelien sijaan.  Tekstin mukaan tyttäret olivat neitsyitä.

Myöhemmin, erilaisten vaiheiden jälkeen tyttäret  juottivat Lootin humalaan ja molemmat makasivat isänsä kanssa ja synnyttivät sittemmin poikalapset. Naiset ne vaan houkuttelee ja juonittelee ja miestä viedään.  Vastenmielinen kertomus.  Tarina on esitetty vähän kuin säätiedotus, johon ei sisälly myrskyvaroitusta. 

Eläinuhrit mainitaan toistuvasti. Eläinparat eivät ansaitse sääliä. 

Raamattu-projekti taitaa olla liian rankka minulle. 


7 kommenttia:

Pöllö kirjoitti...

Kiitos varoituksesta; olen rehellinen raamattuprojektisi suhteen ja ainakin tuo kertomasi kohta (jonka ehkä olen kuullut/lukenut joskus ja unohtanut), kuulostaa vastenmieliseltä.

Kevennys tähän kohtaan - ja toivon ettei tämä loukkaa ketään:
Netin feissarimokat -palstalla oli muutama vuosi sitten facebookista poimittu myynti-ilmoitus laukusta, kuvan kera, kuvauksena oli "joku jeesuksen vanha laukku". Ilmoitukseen oli tullut kysymys "Mistä tiedät, että se oli Jeesuksen?" 🤦‍♀️🤦‍♀️

Leena Laurila kirjoitti...

Haavisto vakuutti kokemuksellaan ja siitä kertyneillä tiedoillaan. Eipä löydy muista ehdokkaista hänen veroistaan sillä kentällä. Vähäinen koulutus pistää silmään, kun noita tohtoreita riittää hakijoissa ja entisilläkin presidenteillä koulutus on ollut aika korkeaa tasoa. Andersson on tosi terävä ja hyvä keskustelija, en jaksanut silti katsoa, kun on kuitenkin aika marginaalissa tässä kisassa. Hyvät huomiot nuo toimittajasta tekemäsi, se on aika vaativa tuo politiikan toimittajankin homma. Pitää olla nopeutta, pelisilmää ja tietoa. Ja sitä tasapuolisuutta.

Toini kirjoitti...

Minäkin palaan aiempaan kommenttiini raamatun lukemisesta (yrityksestä ?! ) nuo juuri mainitsemasi kohdat hämmästytti Ja kyllä... minäkin äänestän Haavistoa, menipä syteen tai saveen, äänestin jo edellisellä kerralla.

Teepussi kirjoitti...

Eikä pelkästään toimittaja kohdellut Anderssonia toisin kuin vaikkapa Haavistoa. Myös toinen "asiantuntija", se miesoletettu, nimitti toistuvasti Anderssonia "Liksi".

Merja kirjoitti...

Ja näihin Raamatun tarinoihin se Räsänen vetoaa!
Saaran naurusta ja Lootin vaimosta olen kuullut, mutta tuo muu- kouluopetuksessa ja rippikoulussa kyllä ymmärrettävästi nuo painettiin villaisella.
Äänestän Haavistoa toisella kierroksella, kun nyt tunnustusten linjalle lähdettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Räsäsestä en tiedä, mutta ymmärrettävästi kouluopetuksessa ja rippikoulussa painotetaan (on painotettu) uutta testamenttia, joka kristinuskossa käytännössä korvasi sen vanhan. Heitä, jotka päättivät itäutyä vanhassa ja ignoroida koko Jeesuksen, kutsutaan juutalaisiksi.

On vaikea uskoa (sic!), että joku tosiaan pitäisi Raamattua kirjaimellisesti totena, mutta ilmeisesti tällaisia ihmisiä on maailmassa yhä miljoonittain. Ehkä muutama jopa täällä maallistuneessa Pohjolassa?

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Raamattuunkin pitäisi alkaa lisätä erilaisia sisältövaroituksia?
SV: ilmastonmuutos (Nooan arkki)
SV: sota ja väkivalta (lukuisia esimerkkejä)
SV: seksuaalinen väkivalta (lukuisia esimerkkejä)
SV: häiritsevät teemat (lukuisia esimerkkejä)
jne.jne. jne.

Raamatun jälkeen rohkeimmat voivat jatkaa esimerkiksi antiikin mytologiaan, Kalevalaan, Shakespearen näytelmiin tai vaikka Grimmin veljesten keräämiin kansansatuihin.