Kotimaisten kielten keskuksen kuukauden sana on raakku. Raakku on luultavasti tullut venäjän rapua tarkoittavasta sanasta rak, taustalla voi olla myös venäjän simpukkaa ja näkinkenkää merkitsevä sana rákovina.
Raakku oli minulle tuntematon otus kunnes metsäkoneenkuljettaja ajoi satoja kertoja raakkuraukkojen yli ja sanoi asiasta huomauttaneelle biologille "riisu rintaliivit". Jokihelmisimpukasta olin kuullut.
Oli viimeinen viikko käydä Muutos.art-taidetalossa ja pitihän siellä pistäytyä. Jotkut huoneet näyttivät siltä, että roskat olivat jääneet viemättä, mutta oli myös upeita juttuja.
Pidin valtavasti Arttu Niemisen videoista. Katsoin videot alusta loppuun, vaikka yleensä jaksan seisahtaa vain hetkeksi taidemuodosta nauttimaan. Kuvasin pätkän videota ja taustalle oli tallentunut erään pariskunnan keskustelu. "Se on väärään suuntaan." / "Ei kuin oikeaan suuntaan."/ "Istu nyt siihen."
Luin Juha Raution blogitekstin (linkki blogiin), jossa hän kertoo runoteoksensa Tradin olleen äänikirjana lukuaikapalveluissa vuodesta 2021 ja se on näinä vuosina tuottanut yhteensä 0.5 euroa (palkkiohan perustuu aikaan ja runokokoelma on lyhyt). Yksi kuuntelukerta on tuottanut kirjailijalle 0.02 e.
Joudun leikkaukseen tai kaipa nykyaikana pitäisi sanoa, että pääsen leikkaukseen. Ehkä kerron siitä jossain vaiheessa enemmän. Mahdollisesti käytän operaatiota hyväkseni kerjätäkseni sääliä, lukijoita tai ainakin säilyttääkseni vakilukijat.
Yllä surkea kuva upeasta videosta.
4 kommenttia:
en ole ikinä kuullutkaan että semmoisia raakkuja on olemassa, miksikähän nyt vasta niistä tiedetään?
Niitä sanotaan kai myös jokihelmisimpukoiksi. Kyllä ne on tiedetty pitkään. Anni Kytömäen romaanissa Margarita jokihelmisimpukka (raakku) symboloit uhanalaista luontoa.
Juuh, pitkään on tiedetty. Rauhoitettiinkin jo vuonna 1955.
WWF:n raakkulive avattiin kaikelle kansalle 2020.
Pakko vielä kehaista, että kirjoitin raakuista suomen kotiaineen 80-luvulla. Opettaja oli aiheesta niin otettu, että antoi ysi puolosen. Jatkossa en mihinkään yhtä raflaavaan enää kyennytkään.
Seurasin raakkuliveä. Lapsena näin kylämme läpi virtaavassa joessa simpukoita, mutten muista, että niistä olisi puhuttu nimellä raakku. Ehkä eri lajia?
Eilen törmäsin Fred Vargasin kirjassa Kalmankuoriainen eläimeen siiseli. Siiseli kuulosti nimenä hämärästi tutulta, mutta piti googlata mikä moinen eläin on. Marita
Lähetä kommentti