perjantai 21. tammikuuta 2022

Kiinteistönhoitaja

Eilen urheilukelloni suositteli leikittelemään nopeuksilla. Leikittelin liikkumalla rauhallisesti lumituiskun keskellä. 

Luen taas kerran romaania, jonka päähenkilö muistuttaa kovasti sen kirjoittajaa (Anja Snellman, Kaikki minun isäni). 

Kuinkahan monta romaania kirjailijoista onkaan kirjoitettu? Onko muita ammatteja? Missä ovat asesepät, betonilaborantit, floristit tai eräoppaat? Eikö pitäisi vihdoin kirjoittaa kirja kiinteistönhoitajasta? Kiinteistönhoitajasta on huomattavasti enemmän hyötyä kuin kirjailijasta ja hänen työpäivänsä on vaihtelevampi.

Naapuristani purettiin kerrostalo. Tilalle rakennetaan uusi, ehompi ja korkeampi rakennus. Kun uutta pytinkiä paalutettiin, sohvani tärisi pelottavasti. Nyt näen ikkunastani nostokurjen, joka kurottelee kohti taivaita. 

Pirkka-merkillä on tarjolla vegaanisia pakastepullia! Aion käyttää niitä laskiaispullien materiaalina. Ostan vielä vegaanista kermaa muistuttavaa nestemäistä ainetta, jonka saa vaahdotettua ja jolla pullan puoliskot voi liimata yhteen. 

Olen juonut aamukahvit ja ripittäytynyt teille. Päiväni murmelina voi alkaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eräopas on päässyt mukaan ainakin Miina Supisen "Orvokki Leukaluun urakirjaan" (2013; myös pienoiskuunnelmasarjana). Ja amerikkalaisen Kate Collinsin "Flower Shop Mysteries"-kirjoissa (melkein 20 osaa vuosina 2004-2016; myös tv-sarja) päähenkilö on, yllätys yllätys, floristi!

Niitä kirjaa suunnittelevia varten, joita autofiktio ei innosta eikä (mahdollinen aiempi) oma työura inspiroi, ovat Angela Ackerman ja Becca Puglisi huomaavaisesti julkaisseet oppaan "The Occupation Thesaurus: A Writer's Guide to Jobs, Vocations, and Careers" (2020). Siinä esitellään kaikkiaan 124 ammattia, joista ammentaa sopivaa atmosfääriä omaan opukseensa. Teos on ilmestynyt sarjassa "Writers helping Writers".
[Sattumaa tai ei, myös jo mainittu Miina Supisen on kirjoittamisen opettaja, mutta sen varmaan tiesitkin.]

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ilahduttavaa, että eräopas on päässyt kaunokirjallisuuteen!

Hupaisaa miten paljon noita kirjoitusoppaita on julkaistu (varsinkin englanniksi). Sanotaanhan aina, että kannattaa kirjoittaa siitä mistä tietää ja mistä muusta kirjailija tietäisi kuin kirjottamisesta ja kirjailijan ammatista. Toisaalta vaikkapa kateudesta ei ole paljon kirjoitettu (näin luulen), vaikka vain pieni osa kirjailijoista palkitaan.

Tiedän kyllä, että Miina Supinen opettaa kirjallisuutta, olen ollut kerran hänen kurssillaankin (ennen ensimmäisen kirjani julkaisua). Henkilökohtaisessa palautteessa hän sanoi, että onhan tämä vähän tavanomaista, mutta kyllä tällä on mahdollisuuksia päätyä julkaistavaksi.