sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Muistelmia koulusta

Muistelin lenkillä kouluaikojani. Vessassa oli ovi vain yhdessä kopissa. Muut olivat avoimia, vastapäätä oli suuret peilit. Käsittääkseni ovet oli tuolloin jo keksitty. Mitäköhän olisi tapahtunut jos koppeihin olisi laitettu ovet ja miksi yhdessä oli ovi?

Aamu aloitettiin aamuhartaudella, aamunavaukset tulivat sitten myöhemmin. Tilaisuus pidettiin koulun ala-aulassa. Melkein joka aamu joku pyörtyä kopsahti.

Kävin oppikoulua, johon piti pyrkiä. Pääsykokeissa oli ainakin aine, muusta en ole enää varma. Oppikoulussa oli lukukausimaksu, mutta oli mahdollisuus hakea vapaaoppilaaksi. Ilmaista kouluruokailua ei ollut. Koulumme rehtori kanslistivaimoineen kavalsi ruokarahoja, mihinkään oikeustoimiin ei ryhdytty.

Raittiusvalistus oli olennainen osa koulutusta. Voitin kahdesti raittiuskilpakirjoitukset. Kun isä ja äiti joivat lasin viiniä aloin itkeä, heistähän oli kovaa vauhtia kehittymässä alkoholisteja.

Jäimme kerran koko luokka jäliki-istuntoon 15 minuutiksi. Juoksin hiki päässä kotiin. En koskaan kertonut tuosta hirveästä rangaistuksesta, jonka syytä en enää muista. Joku varmaan nauroi tunnilla. Opiskelurauha meillä totisesti oli. Vieläkin suun aukaiseminen auktoriteettien edessä on tuskaa.

Ne jotka kaihoisasti muistelevat menneitä ovat todennäköisesti unohtaneet joitakin yksityiskohtia.

3 kommenttia:

mersu kirjoitti...

No meillä ainakin oli yhdessä vessassa ovi sen takia, että sen taakse sai mennä ne tytöt joilla oli mensut.En muista, kuinka tila todennettiin, varmaan kaikkkien rehellisyyteen vain luotettiin tässä asiassa, kuten jumppatunnillakin, jolloin kuukautiset oli syy istua koko tunti salin reunalla.

Pääsykokeissa piti myös laskea kerto- ja jakolaskuja.

Stina Simasuu kirjoitti...

Noinhan se oli.

Lisäksi meillä oli alakoulussa vessapaperina sellaisia paperilappuja, joissa toinen puoli oli hieman karhea ja toinen puoli kiiltävämpi. Nipullinen niitä roikkui koukussa vessaloossin seinällä. Niitä papereita piti rutistella ennen käyttämistä, jotta ne pehmenivät ja tulivat imukykyisemmiksi.

Pirstale kirjoitti...

Miettikääpä onnistuisiko nyt, että tekisitte isomman hädän aukinaisessa vessassa? Meidänkin koulussamme meinaan oli vain yksi ovellinen vessaloosi, enkä muista kakkasinko koskaan koulussa, mutta nyt tiedän, ettei se onnistuisi niin - paitsi retkiolosuhteissa, missä saattaa olla yhteinen ulkovessa useammalle kävijälle.