maanantai 3. toukokuuta 2010

Ämmäjarru

Maailmasta on tullut meluinen. Festareilla jaetaan korvatulppia, niitä käyttävät muusikot ja kuulijat. Eikö olisi helpompi laskea volyymitasoa?

Kävin elokuvissa katsomassa argentiinalaisen elokuvan "Katseeseen kätketty". Jopa siellä äänen taso oli liian kova. Avatarta katsoessa olisi oikeasti pitänyt olla kuulosuojaimet. Argentiinalaisessa elokuvassa näyttelijöiden iho ei ollut täydellinen, hammasrivi viivasuora ja vitvalkoinen; he näyttivät ihmisiltä. Espanjaa oli hienoa kuunnella vaikka en ymmärrä kieltä kuin muutaman sanan.

Kuubassa laitettiin stereoiden nupit kaakkoon. Eräs tuttu mies sanoi vaimoaan aina ämmäjarruksi kun tämä yritti laittaa musiikkia hiljemmalle.

2 kommenttia:

exme kirjoitti...

En käy enää elokuvissa, en kestä sitä melutasoa. Ilmeisesti se on sovitettu nuorille, jotka pitävät kuulokkeita korvissaan 24 h vuorokaudessa. Olikohan se jo puolet teineistä, jolla on kuulo selvästi heikentynyt?

Merja kirjoitti...

Melututkijoiden mukaan melusaaste - myös taustahäly - on lisääntynyt. Se on ilmiö, jolle ei kuulemma tule immuuniksi eikä melua voi fysiologisesti poissulkea tietoisuudestaan. Luulin olevani kärttyisä eukko, kun suljen vastaanotolla aina tuulettimen ja hyrisevät koneet, mutta olenkin vain melusta stressaantuva. Lohdutti.