keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Minkä minä sille voin

Eristyneisyys aiheuttaa ärtyneisyyttä. Suoranaista raivoa, joka häiritsee keskittymistäni. 

THL:n pääjohtaja antoi yksityisen kasvomaskisuosituksensa, jonka kaikki tiedotusvälineet ovat nielleet kyseenalaistamatta. Kangasmaski suojelee kanssakulkijoita suurimmilta pärskeiltä, mutta tuskin viruksilta. Käyttäjälle se voi olla väärin käytettynä jopa haitallinen. Maski pitäisi jokaisella pukemiskerralla vaihtaa puhtaaseen ja kangasmaskit kuuluisi pestä 90 asteessa. Kostunutta maskia ei saisi käyttää. Suojain se ei ole, eikä vapauta muista varotoimista, joten pese käsiäsi ja muista turvaväli, äläkä hengitä niskaani kaupan kassajonossa.

Voisin pukeutua vaikka haalariin, maskiin ja visiiriin jos pääsisin kirjastoon. Jos kangasmaskin käyttö on niin hyödyllistä (infektiolääkärituttuni ihmetteli Tervahaudan ulostuloa) niin miksei sitä voitaisi määrätä pakolliseksi flunssa-aikana, sillä sehän olisi kansantaloudellisesti järkevää (jos toimisi).

Eilen vastaani käveli mies, jonka nenän alla roikkui likainen kertakäyttömaski.

Kirjoittelen yksin kotona vailla kontakteja, pitääkö minun nyt alkaa liikkua kodin ulkopuolella kangasrätti naamallani, etten profiloidu piittaamattomaksi paskiaiseksi.

Voihan olla, että vuoden päästä on jo rokote. Nyt voitaisiin avata ravintoloita, kahviloita ja elokuvateattereita niille, jotka ovat taudin todistetusti sairastaneet. Me muut kuolaisimme lasin takana. Toistaiseksi koronavirusinfektion sairastanteita taitaa olla niin vähän, ettei se kannattaisi.

Anteeksi. 

Kirjojen myynti on romahtanut kirjakaupoissa 40 prosenttia ja tuskin nettimyynti tätä laskua korvaa.

Yksityinen suositus:  Ostakaa kirjoja. Hankkikaa Ei saa elvyttää vaikka kustantamon nettikaupasta (linkki) jos ette kirjakaupasta. Jos ette osta niin lukekaa sähkökirjapalveluista (äänikirjakin on tulossa). Jos ette lue niin sitten ette, minkä minä sille voin, sillä tämä on vain suositus.



18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Äänikirjasta,saako kirjailija päättää lukijan,vai antaako kustantaja suosituksia.
Olen tätä pohtinut,joskus luin,että jotkut kirjailijat pitävät vain määrätyistä lukijoista eikä anna muiden lukea kirjaansa.
Ymmärrän kyllä tämän"väärä"lukija voi pilata kirjan.

Anonyymi kirjoitti...

P:S Näin meidän kesken, kuka Sinun kirjasi lukee.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Voi kyllä vaikuttaa, mutta riippuu siitäkin kuka on saatavissa, studioajoista ym. Olen kuunnellut niin vähän äänikirjoja, että on vaikea sanoa kuka olisi sopiva. Olen niin mitätön tekijä kirja-alalla, etten voi sanella miten asiat tehdään.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Parhaassa tapauksessa äänikirja tulee kesällä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

En vielä tiedä kuka kirjani lukee.

Anonyymi kirjoitti...

Tervahauta on mielestäni ollut kokoajan"pihalla mut ei omalla kotipihalla" näin minä asian olen kokenut.

AnneliPunneli kirjoitti...

Luin kirjasi, tilasin sen Elisalta.Luin sen älypuhelimelta automatkoilla ja kaupan parkkiruuduissa. Aluksi luulin, että olit kirjoittanut äidistäni vm 1920, hän tosin oli kenkätehtaan viimeistelyssä ruiskumaalarina eikä akateemisesti koulutettu. Tuttua oli myös tummat vanat housunpuntissa, viini- ja skumppapullot, sekä heiveröinen ulkomuoto. Pidin kirjastasi, se tosin toi paineita jatkaa omaa tekelettäni joka tulee olemaan mielikuvituksetonta faktaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mielikuvitukseton fakta on hyvä juttu!

Leena Lumi kirjoitti...

Heidi, kuka sen rokotteen uskaltaisi ottaa? Muistat sikainfluenssan ja silloin tehdyn rokotteen. Meillä on tuttu perhe, jonka poika sairastui siitä vakvasti ja molemmat vanhemmat joutuivat jättämään uransa.

Olen ilahduttanut itseäni Aurilla! Voi veljet, oma äitin, 93 vee, sai länsirannikolle lukunäytteen ja nauroi! Jos joku kehtaa sanoa tätä vanhusten pilkaksi, suutun. Kerran yksi lukijani suuttui, kun toin kirjan Kukkia Birgitalle blogiini...Sisareni asuu äitini likellä, mutta ei nyt pääse kuin ikkunan taakse. Luin kirjasta palasia myös sisarelleni, joka nauroi hulluna. Nauroiko hän itselleen? Minä en ikinä enää osta äidille Irish Creamia, sillä siskoni käy sen hulauttamassa. Valmistan omista kirsikoista täydellistä likööriä jouluksi ja äiti on ainoa, joka saa oman pullonsa. Sisareni vihaa kirsikan makua.

Äidille oma kirja tilattu tänään: Hyvä Heidi♥

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minä uskallan ottaa rokotteen! Olen luottavainen lääketieteen suhteen. Vaikka sikainfluenssarokoteesta tuli joillekin vakavia haittoja, on maailmasta saatu kitkettyä rokotuksilla monia vaikeita tauteja.

Olen todella otettu siitä, että sait kirjasta hupia!

Leena Lumi kirjoitti...

Heidi, älä nyt vain luule, että olen joku yleisesti rokotusvastainen! Minä en tajua niitä vanhempia, jotka kieltävät vaikka kolmoisrokotteen antamisen. En ollenkaan! He eivät tiedä, mitä tekevät.

Huomenna tulee 'ulos', sillä istuin Poirotin kanssa eilen koko päivän, joten olkoon siellä nyt. Haluan muidenkin tajuavan, että se on hauska! Meni muuten just naapurin postilaatikkoon, mutta annoin lukuaikaa vain viikon, sillä sitten Lumimieskin haluaa sen lukea. Nyt hänellä menossa Heikuran kirja.

Minä luen vain kirjoja, joista pidän♥

Heidi Mäkinen kirjoitti...

En ajatellut sinun olevan rokotusvastainen, mutta jotkut ovat. Toki heitä on onneksi vähän.

Voi miten ihana, että pidit!

Anonyymi kirjoitti...

Luin myös kirjasi ja tykkäsin kovasti. Normaalisti olisin ahminut kirjan päivässä tai korkeintaan kahdessa, mutta kun olen eristäytynyt kotiini etätöihin ja lisäksi täällä on mieheni ja kaksi lasta, keskittymiskykyni on tippunut yli puoleen normaalista. Tykkäsin kirjastasi, koska siinä oli juoni, joka mielestäni on kirjoissa välttämättömyys. Sen lisäksi kuitenkin kielellistä haastetta ja makusteltavaa, sellaista joiden takia jää vähäksi aikaa miettimään sanoja, ajatuksia ja henkilöhahmoja, reflektoimaan omaan elämäänsä tai tuntemiinsa ihmisiin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tosi kiva kuulla!

Hanne,valkoinenleinikki kirjoitti...

Mukava kuulla, että on äänikirjakin tulossa. Äitini on kova äänikirjojen kuluttaja, koska silmänpohjarappeuma on tehnyt hänet melkein sokeaksi. Teos tuntui mukavalta, kun luin Leenan blogista kyseisen kirjaesittelyn.
Mukavaa jatkoa, koitetaan kestää.


En ole rokotevastainen, mutta en halua myrkkyjä kehooni. Yritän hoitaa immuniteettia muulla keinoin.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Luulen, ettei siitä immuniteetin hoitamisesta ole nyt paljonkaan iloa, rokotteesta olisi!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kaikki rokotteet tänne vain mitä saa.

Nyt harmittaa, että sairastin keuhkokuumeeni siinä koronan alkuvaiheessa (kyllä silloin jo asiasta puhuttiin, mutta ei ollut rajoituksia), jolloin ei vielä testattu kuin hengenahdistusta kokevia. Jos vaikka olisinkin sairastanut sen taudin ja voisin nyt liikkua vapaasti. Immuniteetti kestää kai nykytiedon mukaan ainakin jonkin aikaa.

Luotan THL:n Mika Salmiseen enemmän kuin Tervahautaan. Salminen on esiintynyt kiihkottomasti.
Ensi viikolla kuulemma perehdytään enemmän suojiin ja maskeihin. Meillä Suomessa on useimmilla paikkakunnilla niin väljää kulkea, että en näe maskeja tarpeellisina, pelkästään vaivalloisina ja varsinkin astmaatikoilla hengitystä haittaavina.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ehkä myöhemmin testata vasta-aineet, jotta saa selville onko taudin sairastanut. Olen ymmärtänyt, että testit ovat vielä epäluotettavia.