lauantai 15. elokuuta 2020

Cykling på Åland

Palasin illalla Maarianhaminasta, jossa oli rauhallista ja väljää. Ahvenanmaalla ei ole ollut käytännössä juuri lainkaan koronaa, toivottavasti en sitä sinne vienyt. 

Eilen puolilta öin Tampere näytti kovin vilkkaalta verrattuna Maarianhaminaan, jonka 11 621 asukasta olivat siihen aikaan jo nukkumassa, näin oletan. 


En ole koskaan matkustanut niin tyhjällä laivalla kuin nyt. Laivan käytävät olivat autiot kuin Hohto -elokuvan tyhjässä hotellissa. Oikein odotin Jack Torrancen, hänen vaimonsa Wendyn ja pikkupoikansa Dannyn liittyvän seuraamme.

Havaitsin laivalla kaksi tapaa pitää maskia poissa röörien edestä: se joko lasketaan leuan alle tai maskia roikotetaan rennosti korvalehdestä kuin korvakorua. Nämä eivät siis ole oikeita tapoja. Jostain syystä koko aamun päässäni on soinut muinainen Sleepy Sleepersien kappale, jossa laulettiin "On kaksi tapaa harrastaa seksiä, oikea ja väärä".

Yritin sitkeästi puhua ruotsia, mutta ahvenanmaalaiset vaihtoivat kielen suomeksi tai englanniksi. En tiedä miksi, sillä omasta mielestäni puhuin ruotsia tosi sujuvasti. 

Olin matkalla ystäväni ja kollegani kanssa (teholääkäri!). Vuokrasimme polkupyörät (kolmevaihteiset Helkama Kaunotar velosipedit). Minun vuokrapyöräni toimi ihan hyvin, mitä nyt vähän rämisi, mutta kaverini pyörän jalkatuki katkesi ja vaihteet takkusivat.  Pyörien hintaan kuului korjaussetti ja pottamainen kypärä.

Ensimmäisenä varsinaisena matkapäivänä pyöräilimme ennen lounasta Järsöhön ja joimme kahvit Stickstugan kahvilassa, joka oli kuin karamelli. Lounaan jälkeen kävimme Lemsrtömin kanaalin varrella syömässä jäätelöt. Matkaa kertyi noin 36 kilometria. 

Torstaina ajoimme Kastelholman linnalle. Matkalla törmäsimme tehtaaseen, jossa valmistetaan Taffel perunalastuja ja sen tehtaanmyymälään. Kuulin myöhemmin, että moni on käynyt tehtaassa luokkaretkellä. Sain näin myöhemmällä iällä korvaavan kokemuksen, sillä saatoin ostaa kyseisestä tehtaanmyymälästä perunalastupussin ja poseerata juustonaksupatsaan edessä. Päivälle kertyi kilometrejä noin 46, pientä harhailua esiintyi.

Kiva reissu, väljää, ystävällistä ja sievää. Ihania kahviloita, ruokapaikat eivät ihan samassa määrin vakuuttaneet, mutta ehkä emme eksyneet oikeisiin. Nyt voin taas linnottautua kotiini hyvillä mielin. 


Ei kommentteja: