maanantai 15. lokakuuta 2012

Munkkikahvikävelyllä


Dessu on blogissaan kulttuurikävelyttänyt meitä Helsingissä. Koska olen hyvä kopioimaan toisten ideoita, niin halusin kirjoittaa jotain yhtä eleganttia Tampereelta. Ongelma on se, etten tiedä kaupungista mitään. Ei se haittaa, otin kuitenkin kameran sunnuntain lenkille ja päätin esittää oman "näkemykseni" siitä, mitä reitin varrelle sattui osumaan.





Tampere on taidekaupunki, onhan täällä Sara Hildenin taidemuseo, jossa onkin ihan erinomainen kahvila. Tämä surullinen musta enkeli koristaa Pelastusarmeijan kirpputorin seinää. Kun kaupungin suurin herkku on mustamakkara, niin ovatpahan enkelitkin tietty samanvärisiä. Mahdollisesti seinä on tänään jo kuurattu ja siihen on  maalattu jotain muuta.
Tampereella myydään muutakin kuin mustaa makkaraa. Vielä vuosi sitten ranskalaiset patongit saivat aikaan käsirysyn, nyt Hämeenpuistossa jonotetaan pizzoja.
Saippuakojulla ei suurempia jonoja näy.
Tämä siron ilmava taideteos yllättää: kun sitä katsoo Hämeenpuistosta käsin, niin siinä poseeraa naisia,
Pyhäjärven puolella seisovat salskeat miehet. Miehillä ei ole paitaa päällä ja he kannattelevat laudanpätkää. Miekkoset lienevät työläisiä. Tampereen neuvostoliittotaisen ystävyyskaupungin lahja Tampereen riistetyille työläisille. Eri sukupuolet on kuten kuuluukin häveliääsi erotettu toisistaan. 
Tämä on Pyhäjärvi. Pyhäjärven erottaa Näsijärvestä helposti: Pyhäjärven rannalla ei törötä Näsinneulaa.
Tampere on teatterikaupunki. Jos vielä löytyy joku, joka ei ole tätä teosta nähnyt, niin ei kannata panikoida, se esitetään ensikin kesänä. Ja tehdään siitä elokuvakin.
Tässä lenkkini päämäärä ja lakipiste. Pyynikin näkötornin kahvila. Maailman ihanimmat munkkikahvit. Laitoin kuvan FB sivulleni ja hämmästelin, miksen laihdu vaikka säännöllisesti Pyynikille lenkkeilen. V arveli, että se johtuisi vesilasista, joka kuvassakin näkyy, olen nestelastissa. Jatkossa jätän veden juomatta.

Tässä vaiheessa alkoi kuvaaminen kyllästyttää. Kävin rankan lenkkini päälle remontoidussa Pyynikin uimahallissa. Nyt tulee ensimmäinen fakta: uimahalli avattiin 1956. Paikallisoppaani, alkuasukas V kävi kouluaikanaan siellä uimassa, joten rakennukseen meno olisi kuulemma hänelle liian traumaattista ja hän aikoo sitä jatkossakin välttää. Minulla ei moista painolastia ole Pyynikin uimahallin suhteen onneksi ole.

Kävin ensimmäistä kertaa uimassa oikeassa uimahallissa Yrjönkadulla. Olin seitsemänvuotias ja vierailimme siellä jumppatunnilla. Hallissa oli jostain syystä jo tuolloin uitava ilman uimapukua. Se oli äärettömän noloa, vaikka siellä järjestettiin erikseen naisten ja miesten vuorot. Asetuimme alasti jonoon altaan päähän. Hytisimme kylmästä. Kipusimme altaaseen ja uimme peräkkäin kuin sorsanpoikaset altaan päästä päähän. Uimavalvojat syynäsivät silmä kovana, alkoivatko jonkun voimat hiipua kesken matkan. Jos sellaisia merkkejä oli havaittavissa he pyydystivät väsähtäneen poikasen silmukkaan, joka oli pitkän kepin päässä.  Se oli todella häpeällistä sille, jonka kohdalle se sattui. Kun allas oli uitu, siirryimme hampaat kalisten saunaan. Sopivan mittaisen saunomisen jälkeen uintisessio toistettiin.

Pyynikin remontoidussa uimahallissa ei ollut kylmä, eikä vesikään  tuntunut hyiseltä. Seinällä roikkui pitkä rivi kellukkeita. Rouvat kiristivät sellaisen vyötärölleen, laskeutuivat altaaseen ja aloittivat vaivalloisen etenemisensä. Vesijuoksussa on sellainen hyvä puoli, ettei kampaus mene piloille.

P.S. Minulla ei ole aavistustakaan mikä tuo patsas on.







6 kommenttia:

Dessu kirjoitti...

Kiitos vinkkauksesta. Se toi blogiini paljon kävijöitä.
Dessu

Hoo Moilanen kirjoitti...

Asuin 8 vuotta työläismuseokorttelin vieressä ja kävin siellä kerran. (Paitsi kahvilassa useammin. Ja taidemuseossa, mutta en sielläkään joka näyttelyssä, vaikka se oli aikomukseni.)

Joulutori tuonee taas munkit keskustorille, jotta ei tarvitse kavuta edes raikkaaseen mäntymetsään.

Unknown kirjoitti...

Tambereen teatterit on mulle tuttuja. Tuli 18 teatterikesää niissä vietettyä.

Tollanen seinien sotkeminen maalilla on törkeetä. On sit seinä meijjän yhteinen tai yksityisen omistama. Se ei mun mielest oo milläätaval taidetta vaan toisten omaisuuden turmelemista.

AuvoT kirjoitti...

Joko Tampereen miehillä on voimat vähissä, tai tuo pätkä ei ole lautaa. Ehkä kiveä?

Kiitos munkkivinkistä. Näyttää tosi hyvältä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ole hyvä Dessu. Vaikea varastaa ideoita kertomatta lähdettä, varsinkin kun tietää, että sinulla on mahdollisuus vilkaista blogiani.

Hoo Moilanen, asun melko lähellä työläismuseokorttelia, mutta en ole siellä koskaan käynyt, kahvilassa useastikin.

Timo: sotkeminen ei ole oikein, mutta jatkuva puhdistaminen tuntuu toivottomalta.

Ne munkit ovat taivaallisia. Kahvila on avoinna vuoden jokaikinen päivä.

Anonyymi kirjoitti...

Onkoahan uimahalleissa vielä ne silmukkakepit. Minä olen käynyt koulun liikuntatunnilla -80 luvulla uimaan opettelemassa Keski-Pohjanmaalla, missä uimahallissa oli ne samaiset silmukkakepit joilla meitä pyydystettiin altaasta jos voimat eivät riittäneet altaan päähän asti. Välillä meni vettä henkeen, kun ei halunnut luovuttaa. Meillä sai sentään olla uimapuku päällä. Yrjönkadun halli on nykyisin lähempänä kotiani, kuin tuo lapsuuden halli, mutta enpä ole siellä koskaan käynyt.