tiistai 9. lokakuuta 2012

Kaksi miesrunoilijaa kahvilassa

Olen saanut yliannostuksen runoutta. Kotimatkallani pyröräilin kahvila Runoon, jossa Risto Ahti haastatteli Pekka Kejosta. Kahvilassa istui harmaapäisten rouvien seassa elämää nähneitä kulttuurihemmoja. Muistan opiskeluajoilta Kuopiosta Henry's pubista hahmon, jonka kerrottiin olevan kirjailija Kejonen. Sittemmin mies raitistui. Kirjailija kuului kuulemma taitelijoiden muodostamaan kamikaze-ryhmään, jonka jäsenillä oli yleensä joku jäsen kipsattuna. 

Mitä yhteistä Claes Anderssonilla ja Pekka Kejosella runoilun lisäksi on? Molemmilla on ollut merkittävä äidinkielen opettaja, molemmat pitävät jazzista ja jalkapallosta. Toinen heistä on köyhä savolainen ja toinen hyvätuloinen suomenruotsalainen.

Kun kaksi runoilijaa keskustelee (Ahti ja Kejonen) käydään läpi naiset (molemmat miehet ovat kuulemma seurustelleet saman naisen kanssa), mainitaan köyhyys ja pohditaan voiko kirjailijaksi opiskella. Kyllä voi, ei fyysikkojakaan tule ilman koulutusta, sanoi herra Ahti. Tietysti on ensin oltava taiteilija. Sen verran olen kirjailijoiden juttuja kuunnellut, että tiedän kutsumuksen selviävän heille jo hyvissä ajoin ennen kuivaksi oppimista.

Harva elää kirjailijan työllä, runoudella ei kai juuri kukaan. Kejonen on aina rakentanut  hiekalle. Nyt Kejosellakin on taiteilijaeläke.

4 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

En ole saanut ihmeitä irti Kejosen runoista, mutta hänen novellinsa ja romaaninsa ovat oikein meneviä. Jos joku haluaisi lukea vain yhden Kejosen kirjan, suosittelen romaania Rullaluistelijan kuolema.

Unknown kirjoitti...

Suosittelen myös Kejosen Kirsti-vaimon tarinakokoelmaa Elämää suurella virralla! Se kertoo tosipohjaisia tarinoita Tenonlaaksosta, ajalta jolloin taiteilijapariskunta asusti Tenon varrella kivenheiton päästä meiltä.

AuvoT kirjoitti...

Heheh, ensin luulin että "kuivaksi oppiminen" tarkoittaa raitistumista, mutta sitten huomasin että se voi tarkoittaa jotain muutakin. Blogisti H on päässyt jyvälle kirjoittamisessaan, eikös monitulkintaisuus ole kirjailijalle hyve?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitokset kiinnostavista lukuvinkeistä.
Kuivaksi oppiminen oli ihan sattumalta monitulkintainen ilmaisu.