tiistai 3. maaliskuuta 2015

Työttömät kalat

Olen joutunut muuttamaan kävelyreittiäni, sillä en voi enää kulkea rautatieaseman viereistä käytävää. Maahanmuuttajataustainen mies pitää käytävän liikehuoneistossa kalahierontapaikkaa, eikä siellä näy koskaan yhtään asiakasta. Apeat, työttömät kalat etsivät altaista syötävää ihmisihoa. Säälittää mies, joka on keksinyt mielestään hienon liikeidean. Lomamatkoillaan suomalaiset ryntäävät syötätyttämään koipiaan samanlaisilla kaloilla, mutta jostain syystä kalahieronta ei kelpaa Tampereella.

Kävin Thaimaassa kylpylässä, jossa oli mahdollista lillua kuumavesialtaissa. Kuumimman altaan vesi oli yli nelikymmenasteista, enkä kyennyt kuin kastamaan varpaitani vedessä. Samalla alueella oli tuollainen kala-allas, jossa moni saattoi liottaa koipiaan yhtä aikaa. Alkuun kalat eivät olleet  kiinnostuneita jaloistani. Lopulta yksi pieni kalanen nykäisi kantapäätäni ja kiskaisin kauhuissani alaraajani vedestä. Kaikki kalat säikähtivät siinä määrin, että lopettivat muidenkin kantapäillä herkuttelun.

En siis voi käyttää kyseistä kaloja huonosti työllistävää yritystä. Voisiko joku ystävällisesti mennä sinne?

Alakerran Minna-Liisa maksoi aikoinaan minulle 50 penniä, kun pesin astiat. Minna-Liisa sai vanhemmiltaan tekemästäni työstä markan. Kun vanhemmat saivat tietää meitä molempia tyydyttävästä järjestelystä, minulta loppui hyvä tulonlähde. Kun nyt ajattelen asiaa, olisi Minna-Liisaa pitänyt palkita. Jos hän ei tuosta vastoinkäymisestä lannistunut, hän on todennäköisesti pärjännyt hyvin elämässään. En tiedä.

Matti Apunen kirjoittaa päivän kolumnissa veroista, joita maksamme ilolla. Apusen mielestä emme kuitenkaan saa erityisen hyvää vastetta rahoillemme. Apunen vertaa tilannettamme Ruotsiin, jossa ei hänen mukaansa tarvitse jonottaa lääkäriin.

Muistan lapsena, kun isä valitti veroista. Minua kyllästytti tuo purnaaminen, enkä ole ruikuttanut, vaikka olen maksanut melkoisesti veroja pitkistä pakollisista työrupeamista. Olen aina ajatellut, että verorahoilla tehdään hyviä asioita. Enää en ole ihan niin varma kuin aiemmin. Miksi verovaroilla pidetään yllä huonoja potilastietojärjestelmiä? Miksi ihmisten pitää odottaa toimeentulotukea kohtuuttoman kauan? Voitaisiinko asioita tehdä jotenkin toisin?

Lääkärien suljetulla fb-alueella, eräs nuori naislääkäri kyseli työpaikkaa, jossa ei tarvitsisi päivystää ja ehtisi syömään. Hän kertoi saaneensa yksityisviestin, jossa kysyttiin "Miksi yleensä ryhdyit lääkäriksi?"

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Apunen vertaa tilannettamme Ruotsiin, jossa ei tarvitse jonottaa lääkäriin."

Hetkinen..., ja mihin tietoon tämä perustuu?

Ruotsissa asuva

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Apusen väitteeseen.

bert kirjoitti...

Olen nähnyt kalakaupassa asiakkaan! Jopa kahdesti kai. Palvelukonseptia luotaantyöntävämpi lienee sijainti kelmeässä akvaariossa ohikulkijoiden tirkisteltävänä.

Ideaparkissa on kans.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Mietin, missä siinä riisuudutaan. Varsinkin talviaikaan kun on sukkahousuja ja muuta.

sirpa kirjoitti...

"Miksi verovaroilla ylläpidetään huonoja potilastietojärjestelmiä?"
Sen minäkin haluaisin tietää. Jos ennen pystyi 1 hoitaja raskaan kirran vuodeosastolla hoitamaan kymmenenkin potilasta, alkaa nykyään 4 olla maksimi. Yksi syy on tämä mieletön kirjaamisbuumi hitailla ja monimutkaisilla ohjelmilla. Turhauttavaa!!