keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Lentopelko

Kaikki, jotka ovat jonkin aikaa lukeneet blogiani, tietävät lentokammoni, jota lääkitsen ennen lentoa nautitulla valkoviinilasillisella. Aiemmin olen jännittänyt nimenomaan koneen nousua ja pelännyt, ettei metallista valmistettu siivekäs saa pinnistettyä itseään pilvien yläpuolelle. Siinä vaiheessa kun turvavyövalo on sammunut, olen lakannut puristamasta käsiäni ristiin (varmuuden vuoksi teen senkin).

On väitetty, että onnettomuudet tapahtuvat nousun tai laskun aikana, mutta lentokorkeudessa kone kulkee vakaasti kuin juna. Lentäjä ja perämies juttelevat mukavia, flirttailevat lentoemäntien kanssa ja juovat kahvia. Nyt sitten sattui taas lentoturma, jollaista ei kuuluisi tapahtua. Miten kone voi hajota noin pieniksi palasiksi?

Olen menossa halpalentoyhtiön vaatimattomin siivin ja riisutuin palveluin Dubliniin huhtikuun alkupuolella. Joudun todennäköisesti nostamaan rauhoittavan alkoholiannoksen kahteen valkoviinilasilliseen.

Nyt ihmetellään miksi lentokone putosi, minä ihmettelen, miksi tuollainen painava metallilieriö yleensäkään pysyy taivaalla. Putoamista en pidä ollenkaan kummallisena vaan hyvinkin loogisena.

Kuuntelin eilen radiosta puolihuolimattomasti Esa Mäkisen haastattelua. Miehen esikoiskirja Totuuskuutio julkaistiin tänä vuonna. En ole kirjaa lukenut, mutta ehkä pitäisi tutustua kirjailijan luomaan dystopiaan.  Romaanin tulevaisuuden Suomessa jokaisella kansalaisella on oma hiiliosuus: jos ostat vaikkapa kolme tomaattia, maksat tomaatit ja samalla käytät palan omasta hiilijalanjälkiosuudestasi. Kun olet oman osuutesi käyttänyt, voit ostaa kappaleen jonkun muun osuudesta. Joudut nykyistäkin enemmän pohtimaan lennätkö lomalla Thaimaaseen vai matkustatko bussilla Lempäälään tai syötkö viisi lihapullaa vai palan lanttua.

Kirjailija puhui myös siitä, että jokaisella on netissä oma todellisuutensa. Meidät profiloidaan ja hakukoneet tai vaikkapa facebook näyttävät juuri meille personoidun maailman. Jos etsimme tietoa vain netistä, löydämme asioita, jotka meille on valittu. Emme enää kuule vastakkaisia mielipiteitä, joille altistumme muissa medioissa. Tai ainakin näyttää siltä, että siihen suuntaan olemme menossa.

3 kommenttia:

AuvoT kirjoitti...

Ylhäällä lennettäessä kone ei yleensä hajoa, jos lentokorkeus on liian matala (nolla metriä), kone voi hajota pieniksi palasiksi. Luultavasti näin kävi sille Germanwingsille..... ok, makaaberia huumoria

Dublinin lennolla ei mennä vuorten yli. Joten ei mitään vaaraa. Ole aivan huoleti.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ja meikäläisen kappaleet on helpompi noukkia tasamaalta.

Marjatta kirjoitti...

Minä kans lähdössä ilmojen halki Kappadokiaan ensi viikolla. "Muista ottaa oma happinaamari mukaan", evästi poika tavatessamme. Lievensi kyllä hiukka kommenttiaan ja sanoi, että useampi ihminen täällä maailmassa kuitenkin tukehtuu porkkanaan kuin kuolee lento-onnettomuudessa. En tullut kysyneeksi mistä oli moisen tilaston löytänyt.