maanantai 23. toukokuuta 2016

Taivainen merkki ja uusi alkoholilaki

Kun tulin Anttilan alakerran K-kaupasta ruokakassejani raahaten, löysin pyörän korista pussillisen tuoreen oloisia sämpylöitä. Onko tämä joku taivainen merkki siitä, että leipää riittää, vaikka vähentäisin työntekoa? Pussista löytyi neljä kokojyväsämpylää. En uskaltanut ottaa niitä, sillä saattaahan joku hoitovirheen uhri tai kateellinen kanssaihminen yrittää saada minua hengiltä.

Odotan innolla kesälomaa: olen varannut ensimmäiselle lomaviikolle seulontapapan ja -mammografian sekä hammaslääkärin.

Hämmästelen ehdotusta uudeksi alkoholilaiksi, ketä se palvelee? Taustalla lienevät kaupalliset arvot. Koska Suomessa ei valmisteta viiniä, ryhdytään kaupoissa myymään nelosolutta, lapsille limuviinoja ja vahvempaa lonkeroa ja siideriä.

Ravintoloista saa ostaa kotiin samoja alkoholituotteita kuin kaupoista. Miksi? Kuka niitä ostaa ravintolahinnoilla? Ostimme Saksassa ravintolasta punaviinipullon kyläpaikkaan sunnuntaina. Nuorena yritimme viedä viinipulloa ulos ravintolasta. Takin sisällä. Ei onnistunut. Australiassa ravintolaan sai viedä oman viinipullon, jonka avaamisesta ja kaatamisesta laskutettiin hieman.

Festivaalien anniskelualueita ei tarvitse aidata. Enää ei tarvitse seistä aitauksessa olutta lipittämässä vaan voi mennä muovimuki kädessä lavan eteen bändiä kuuntelemaan. Ensimmäinen hyvä uutinen. Ravintolat saavat järjestää Happy Hour-tunteja. Alkot auki iltayhdeksään. Ihan hyvä. Ehkä se tunti ei lisää merkittävästi alkoholin haittoja. Kun kaupat ovat auki vähintään yhdeksään, on loogista, että Alkonkin ovi on avoinna.

Alkoholia saa myydä velaksi. Ostaa voi velaksi jos joku hölmö myy.

Kaiken kaikkiaan minusta tämä ei tuo (lukuunottamatta festareita ja ehkä Happy Hour onnea) mitään erityisen positiivista.  Alkoholin liikakäyttö lisääntyy, eikä vieläkään voi ostaa kaupasta viiniä. Vaikka onhan se sama hankkia viinipullo Alkon valikoimista. 

1 kommentti:

Tuulatäti kirjoitti...

Mulla olis ratkaisu tuohon alkoholi-ongelmaan. Alko voisi ruveta myymään ruokaa. Siis parsaa, ruohosipulia, munia, sisäfilettä, kuhaa, nieriää, kermaa ja herkkujuustoja, sekä kaikkea muuta mitä hyvään ateriaan tarvitaan. Siten saataisiin ruoat ja juomat samasta liikkeestä. Ne voisi vielä ryhmitellä niin, että yhteen sopivat viinit ja ateria-ainekset olisivat samassa hyllyssä. Jo muuttuisi elämä helpoksi!