tiistai 17. toukokuuta 2016

Thaimaalainen solmio

Tapasin vuosia sitten Saksassa kurssilla tosi kivan nuoren ruotsalaismiehen. Hänestä on sittemmin tullut tutkija ja olen kuullut hänen erinomaisia luentojaan, mutta silloin hän oli nuori söpö perheenisä.

Ruotsalaiset ovat sillä tavalla erilaisia kuin me suomalaiset, että he kutsuivat minut mukaansa kun lähtivät oluelle. Pubia etsittiin pitkään: liikaa melua, liikaa tupakansavua, liikaa sitä ja tätä. Siinä vaiheessa kun ruotsalaiset vasta valitsivat sopivaa ravintolaa, me suomalaiset olisimme  kitanneet kolme isoa tuoppia.

Kerroin nuorelle ruotsalaiselle miehelle, että Suomessa on vallalla puolileikillinen ajatus, että kaikki ruotsalaiset miehet ovat homoja. Mies sanoi, että Ruotsin kuuluisin homomies on suomalainen. Kukaan suomalainen ei vielä silloin tiennyt mitään ihanasta Mark Levengoodista.

Areenasta voi katsoa äskeisen Helsinki lit -tapahtuman keskusteluja, vaikkapa Mark Levengoodia ja Rosa Liksomia. Levengood sanoo ohjelmassa olevansa pinnallinen, mutta pyrkivänsä välillä syvälle ja Liksomin olevan ikäänkuin hänen vastakohtansa, syvällinen kirjailija, joka pyrkii välillä pintaan.

Suomi on totisesti muuttunut, me tunnemme Mark Levengoodin, joka muuten kirjoittaa hauskoja  kirjoja. Niiden "pinnallisuus" on parhaimmillaan kerrassaan ihastuttavaa. Miehen elämä on totisesti ollut mielenkiintoinen. Kun Knausgård synkistelee ja pohtii voiko sukulaisista kirjoittaa, sanoo Levengood "Jos äidin sisko ei anna kertoa itsestään, teen hänestä isän siskon".

Levengood ihmettelee kotimaansa muuttumista "Mikä on tuo Tom of Finland? Uusi muumi?"

Mark Leevengood liikkuu korkealla ruotsalaisissa piireissä. Mies osti Thaimaasta 15 kruunun solmion. Kun kuningas kysyi "Var har du köpt det?", "I London" Levengood vastasi hetkeäkään epäröimättä.

1 kommentti:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Levengood on ihanin, suloisin ja lämpimin ihminen, mitä olen elämäkertakirjoittajissa tavannut. Luen parhaillaan hänen viimeisintä pikku kirjaansa "Vasten auringonsiltaa". Kannen liepeessä on Kotilieden arvostelu, jossa sanotaan, että L osaa katsoa elämää hassusti, mikä on älykästä.