perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vaikea feminismi

Luin Imagesta Nina Backmanin taideteoksesta "Hiljainen ateria". Teoksessa ihmiset syövät yhteisen pöydän ääressä mitään puhumatta. Ruoan valmistaa Sami Tallberg, jota nimitetään jutussa villiyrttikokiksi.

Suomessa mykkä ruokapöytä ei ole mikään kova juttu, sillä niinhän me haluammekin syödä. Ruokapöytäkeskustelu kulkee lähinnä näin: "Älä sotke sillä ruoalla", "Jos et syö niin muutakaan et tänään saa" ja "Älä huido, nyt se maitolasi kaatui".

Italialaiselle hiljaisuus olisi kova pala. Suomessa korkeintaan yksi puhuu, jonka jälkeen pidetään pieni tauko ja seuraava aloittaa. Etelämmässä kaikki huutavat toistensa päälle.

Samassa lehdessä oli kahdeksan sivun juttu feminismistä, joka ei ole todellakaan yksiselitteinen asia. On valkoinen heterofeminismi, joka taistelee naisen pääsystä pörssiyhtiön hallitukseen. Haavoittuvassa asemassa oleva feministi voi olla musta, kuuro ja lesbo, jolloin asiat ovatkin vaikeampia.

Luin Imagesta feministien facebook-ryhmästä, jossa jäsenistä ei puhuta naisina vaan nais- ja miesoletuksina. Se lieneekin somessa järkevää. Kun Amnesty alkoi tehdä t-paitaa, jossa luki Suvakkihuora, facebook-ryhmän mukaan ajatus oli hyvä, mutta lopputulos ableistinen, seksistinen ja pejoratiivinen. Minun oli googlattava kaksi näistä sanoista. Ei ihme, että Suomessa feminismiä karsastavat jopa feministit. Facebookista löytyy ymmärrettävästi myös Rento feministiryhmä.

Pyrin kokeeksi feministiryhmään, jossa käytetään sanoja, joita en ymmärrä. Katsotaan pääsenkö jäseneksi.

9 kommenttia:

Partapappa kirjoitti...

Älä helvetissä pyri.

Heidi kirjoitti...

Pyrin jo. Haluan tietää pääsisinkö ja toisaalta mistä siellä kirjoitetaan.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minäkin luin tuota samaa artikkelia illalla sängyssä ennen nukahtamista. Kerro sitten miten kävi. Jouduitko pyytelemään anteeksi vääriä sanavalintoja?

Partapappa kirjoitti...

:DDD
Aattelin vaan ettei susta tulis sellasta kuin kauhuskenaarioissa väitetään naisen muuttuvan. ;D

Hoo Moilanen kirjoitti...

Propsit hänelle, joka pukisi päälleen Suvakkihuora -paidan. Minulla ei olisi pokkaa.

Huumorintajua voi löytää yllättävistä paikoista. Vegaanityökaverini on kertonut Facebookin Sipsikaljavegaanit -sivustosta, jossa vegaanit kertovat mm. nyhtökaurahavainnoistaan ja mättöannoksistaan. Jos johonkin sapuskaan on eksynyt terveellisiä ainesosia, sitä pahoitellaan.

Heidi kirjoitti...

En minäkään sellaista paitaa päälleni pukisi. En sinänsä halua naureskella nykyfeministeille vaan minua kiinnostaa mistä on kyse. Vaikka kaikessa voi nähdä humoristisia puolia.

Tuulatäti kirjoitti...

Hei, voisitko kertoa (jos kerran googletit), mitä ableistinen ja pejoratiivinen tarkoittavat. Ihan vain säästäisit vaivaa meiltä lukijoilta.

Heidi kirjoitti...

Ableismista löysin määritelmän: kieltävä asennotuminen vammaista kohtaan. En tiedä onko se hyvä. Jonkun fyysisen vamman vuoksi syrjiminen?
Pejoratiivinen on ilmeisesti väheksyvä tai halventava.

Tuulatäti kirjoitti...

Kieltävä asennoituminen vammaista kohtaan?? En minäkään tiedä onko se huono vai hyvä. Tarkoittaako se sitä, että ei hyväksy ajatusta, että joku on vammainen. Vai sitä, että ei hyväksy vammaisten olemassaoloa ylipäätään. Vai sitä, että haluaa kieltää vammaista vaikkapa syömästä jäätelöä. Kyllä olisi mukavaa kun feministitkin puhuisivat vain suomea. Kiitos käännöksestä kuitenkin.