sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Älä herätä huomiota

Eilen raahustin  kotia kohti vetäen perässäni mummokärryä, joka on korvaamaton apu autottomalle silloin kun pitää käydä Alkossa ja ostaa tavallista enemmän ruokaa. Omani hankin viitisen vuotta sitten Pariisista ja sinne mahtuu paljon tavaraa.  Viinipulloja varten on kaksi erillistä osiota.

Kadulla epävarmasti askeltava mies katsoi minuun ja minä käänsin katseeni entisen Anttilan tavaratalon seinään sillä pelkäsin miehen ottavan kontaktia. Hän huusikin minulle "Nainen, nainen!" En huomioinut miestä, joten hän käveli perässäni ja huusi "V-tun huora, v-tun huora!" Olen rivakka kävelijä, joten mies jäi kauas taakse huutelemaan "Oletko sinä huora?" Olisi tehnyt mieli huutaa "Ei, olen lääkäri!"

Jännä juttu, mutta minua hävetti.

Käväisin Työväen kirjallisuuspäivillä kuuntelemassa kun Juha Hurme ja Saara Turunen keskustelivat suomalaisesta arjesta. Juha Hurmeen mielestä suomalaiset ovat tehneet häviämisestä sankaruutta. Siinä piilee totuuden siemen. Saara Turunen sanoi, että suomalainen pelkää olevansa erikoinen ja herättävänsä huomiota. Tavallisuus on suomalainen hyve.

Sali oli täynnä, tilan takaosassa ihmiset seisoivat ja osa meistä istui portailla. Etupenkistä vapautui paikka, jolloin joku huusi, että täällä on vapaa tuoli. Annoimme huudon hälvetä viitisen minuuttia, jonka jälkeen joku rohkea nainen kiilasi himoitulle istumapaikalle.

3 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Annoimme huudon hälvetä - siinäpä osuvasti kuvattu hetki, jonka voi tunnistaa. Niin, voisiko tavallisuus todellakin olla hyve, ehkä. Minusta kaikki ihmisten tarinat ovat mielenkiintoisia, erikoiset mutta myös ns tavalliset. Varsinkin kun loppujen lopuksi semmoisia ei olekaan. Ihmiset ovat usein ujoja ja varovaisia, se sitten näkyy noissa tilanteissa.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Oisin halunnut olla tuolla kuuntelemassa Hurmetta ja Turusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta huutelusta, itsellekin joskus käynyt vähän samanlailla. Häpeän ajattelen johtuvan siitä, että antaa itseään haukuttavan huoraksi, eikä ala vastustaa. Joskus todennäköisesti tulee kerta, jolloin kääntyykin haukkujaa vasten ja sanoo: Kuulin kyllä, mutta oliko sinulla jotain todellista asiaa. Ehkä epäviisasta toimintaa, mutta pitääkö naisten aina alistua!