keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Hylsyt

Osallistuin kirjailijatapahtumaan, jossa puhuttiin muun muassa hylsyistä, joiden sanottiin yksinkertaisesti kuuluvan kirjailijan ammattiin vaikka eihän niistä paljon julkisesti puhuta.

Hylsyn aiheuttamasta pettymyksestä on vaan päästävä yli. Jännä juttu, että vaikka kirjasta olisi jo kustannussopimus, toisen kustantamon hylkäävä päätös tuntuu paskamaiselta, sellainen saattaa putkahtaa ilahduttamaan kirjoittajaa useita kuukausia myöhemmin.

Hylsy voi johtua tekstin keskeneräisyydestä, eikä välttämättä huonoudesta. Kustantamo on mahdollisesti julkaisemassa samantyyppisen teoksen, resursseista saattaa olla pulaa, genre voi olla väärä tai teksti on vaan kelvoton, eikä sitä kannata painaa kirjaksi. Varmaan muitakin syitä on. Kaikki eivät halua työskennellä kaikkien kanssa, eivätkä kaikki ole välttämättä edes samaa mieltä siitä kannattaako tekstiä julkaista.

Kirjailijan ja kustantamon suhde ei ole samanlainen kuin tavallisen työntekijän suhde työnantajaan. Kun kirjailijasta halutaan päästä eroon saatetaan kuulemma hänen tekstinsä lukemista ja kommentoimista viivyttää kuukausitolkulla.  Tämä on kuulopuhetta, josta minulla ei ole todisteita.

Kustannustoimittajat saattavat vaihtua, koska he lopettavat, vaihtavat kustantajaa tai jäävät äitiyslomalle. Elävät. No joskus saattavat kuollakin kesken kaiken.

Olen lyhyen kirjoittajanurani aikana huomannut, että on kovin monenlaisia kirjailijoita. Kustantamoiden A-luokitukseen yltävät myyvät, mieluiten julkisuudessa viihtyvät ja sanavalmiit kirjailijat. He saavat kuulemma kirjamessuilla enemmän tarjoiluja kuin B-luokan kirjailijat, joita ovat ne muut. 

Meille opetettiin myös miten tehdä ja muokata Wikipedia-sivuja. Yleensä itsestään ei kirjoiteta. Wikipedia-tekstit ovat kovin sukupuolittuneita, sillä vain 20 prosenttia henkilöitä esittelevistä teksteistä on kirjoitettu naisista. Wikipedia-tekstejä saa muuten kirjoittaa kuka tahansa ja niissä esiintyviä virheitä on lupa korjata.

Tilaisuudessa kävi ilmi, että suurin osa oli tullut paikalle, koska halusi vaihtaa Wikipedia-kuvansa tai täydentää teoslistaa. Koska minusta ei ole kukaan kirjoittanut (odottelen, että joku laatisi minua ja elämäntyötäni ylistävän tekstin), päädyin lopulta poistumaan paikalta ja menin erääseen halpakauppaan ostamaan thermosukkahousut, joita lämpimästi suosittelen.

Omasta kustantamostani voin sanoa sen verran, että minua on kohdeltu reilusti. 




Ei kommentteja: