lauantai 30. marraskuuta 2019

Kirjeet

Luin kirjeet, jotka isäni oli lähettänyt äidilleen 50- ja 60-luvun taitteessa. Ensin jokaisen kirjeen alussa käsiteltiin säätila, jonka jälkeen isäni kertoi paljonko mikäkin maksoi ja lopuksi isäni pyysi lähettämään perunoita.

Isovanhempani asuivat Pohjois-Savossa ja isäni opiskeli Helsingissä, josta ei isäni mielestä saanut riittävän laadukkaita perunoita, toki opiskelijalla oli pulaa rahastakin.

Kirjekuoriin isoäidin titteliksi on kirjattu rouva. Hänen kirjeitään ei ole säästetty. Mummoni talletti kaiken, sotkuiset piirrustukseni, postikortit, hautajaiskutsut, meijeritilin nauhat ja lääkepurkkeihin liimatut annosteluohjeet.

Kuolinsiivous on muotia, eivätkä jälkipolvet pääse lukemaan säätilan kuvauksia tai seitanin hintaa. Ihmisten välinen kommunikaatio liukenee muutenkin jonnekin bittiavaruuteen. Mummolassa ei ollut sähköjä saati puhelinta, joten kirjeen kirjoittaminen oli ainoa tapa kertoa voinnistaan, kysyä kuulumisia tai sopia vierailusta.

Kävin Samuli Putron keikalla Teatteri Provinssissa Salossa. Siskoni ja hänen miehensä ovat artistin faneja ja minustakin on pikku hiljaa tulossa Putron ihailija. Jälkikasvuni pyöritteli silmiään kun kuuli, ketä olen menossa kuuntelemaan. Putron pitkähköt välispiikit ylittivät juuri ja juuri näkymättömän rajan, jonka alle pudotessaan ne olisivat saattaneet kuulostaa teennäisiltä. Tykkäsin (voi miten viiltävä analyysi taas kerran).

Siskon tilavassa residenssissä hulavanteen pyöritys onnistui lopulta minultakin hyvin.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun minä aikoinaan muutin maalta Helsinkiin opiskelemaan, mulle oli pieni järkytys havaita että monet ihmiset OSTIVAT perunoita KAUPASTA. Minulla oli aina kotona käynnin jälkeen perunapussi mukana, ja jotenkin olin kuvitellut että kaikilla oli joku maalaispaikka mistä he vain yksinkertaisesti hakivat perunansa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jostain tuollaisesta oli varmaan kyse. Savossa kasvatettiin aikoinaan myös perunoita, joita kutsuttiin mustiksi perunoiksi (kuoret olivat tumman violetit, mutta itse peruna ihan saman värinen kuin muutenkin), sellaisia en ole enää nähnyt.

BamiellaJ kirjoitti...

Olisipa minunkin äitini säilyttänyt miehensä kirjeet. Olisi mielenkiintoista lukea!
Äitini hävitti ne sitä mukaa, kun oli ne lukenut. En saanut koskaan nähdä niitä! Äidistä jäi muistoksi kyllä joitakin kirjoituksia eli yx päiväkirja. Mutta sekin on sensuroitu. Paljon sivuja on revitty pois. HARMI!