keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Riivatut

Lukupiirimme jäsen esiintyi tamperelaisen harrastajateatterin, Sarin sakin esityksessä näytelmästä Riivatut, joten olihan sitä lähdettävä joukolla ihmettelemään.

Riivatut perustuu Päivi Alasalmen samannimiseen romaaniin, jonka innoituksena on toiminut vuonna 1885 Ylöjärvellä koettu poltergeist-ilmiö, jossa Martinin torpassa puukot tanssivat, tuopit ja kynttilänjalat putosivat pöydältä ja leipävartaat lensivät. Tapaukset on kirjattu jopa oikeudenkäyntipäiväkirjoihin ja paikkakunnalle pyrki tuolloin runsaasti porukkaa juopottelemaan ja tietysti nähdäkseen leipävartaiden liihottelevan.

Kirjailija on dramatisoinut romaanista näytelmän, jonka ensiesitys tapahtui Nekalan perukoilla Legioona teatterin tiloissa. Näytelmän oli ohjannut Sari Lilliestierna.

Näytelmässä poltergeist riivaa torppari Manua, hänen vaimoaan ja heidän keuhkotautista piikaansa Herttaa Sunilan kylässä. Aamulehden toimittaja Hugo Untamo saapuu paikalle tekemään lehtijuttua yliluonnollisista tapahtumista. Nykyään hän tavoittelisi klikkauksia.

Riivatuissa päästään käsittelemään yhteiskunnallista eriarvoisuutta, naisten asemaa ja uskonnollisuutta. Piialle ei ole hankittu edes luvattuja kenkiä vaan hän joutuu paljain jaloin kulkemaan ja muutenkin häntä kohdellaan kaltoin. Ylioppilaslakkipäinen Aamulehden toimittaja imee puoleensa kylän seksinnälkäisiä naisia.  Lopusta ei puutu dramatiikkaa ja vanhat synnit selviävät.

Ihan helppoa tehtävää ei tämä joukko ole itselleen ottanut, mutta selviää hommasta kunnialla. Näytelmässä Herttaa esittää neljä nuorta naista, joka lyhyen alkuihmettelyn jälkeen toimi hyvin. Lukupiiriläistä tarvinnut hävetä vaan hän toi näytelmään sitä tarvittavaa huumoria. Ehkä luen vielä Alasalmen romaaninkin.


Ei kommentteja: