torstai 27. helmikuuta 2020

Koronavirus

Koronaviruksen aiheuttaman infektion leviämisen estämiseksi suositellaan oikein suoritettua yskimistä ja jatkuvaa käsien pesemistä. Kasvoja ei saisi näplätä.

Istukaapa pöydän ääreen, olkaa jouten, miettikää omianne ja yrittäkää olla vaikka tunnin ajan koskematta kasvojanne. Pian huomaatte, että nostatte kyynärpään pöydälle ja nojaatte poskeanne käteenne. Kohta raavitte hiusrajaa, sivelette huulianne, hierotte silmiänne tai hipaisette sormella nenäänne (en nyt edes mainitse mitään niin brutaalia kuin nenän kaivaminen).

Tampere -talon naistenvessaan oli muodostunut tiukka kiemurteleva jono. Eräs nainen kärsi pahemmanlaatuisesta yskänpuuskasta, yskimisen aiheuttama ilmavirta heilautti juhlapukuisten naisten hameenhelmoja ja hiuksia. Nainen piti suunsa edessä pientä vessapaperin palaa ja saattoi kuulla miten lima korisi keuhkoissa.

Toisaalta voin lohduttaa, että JAMA:n (erittäin arvostettu lääketieteellinen julkaisu) tuoreen tilaston mukaan Kiinassa raportoitiin 75 569 koronavirusinfektiota ja 2239 tautiin liittynyttä kuolemaa. Tämän kertaisen influenssaepidemian aikana Yhdysvalloissa on sairastunut influenssaan suunnilleen 29 miljoonaa henkilöä ja infektioon on kuollut vähintään 16 000 potilasta.

Ja moni pitää influenssaa tautina, jota vastaan ei kannata ottaa rokotetta tai pitää rokotetta jopa haitallisena. Influenssaan kuoleminen ei ole uutinen.

Ei kommentteja: