tiistai 29. heinäkuuta 2014

Nostalgisointia

Istun junassa matkalla Kuopioon. Junassa on hyvä matkustaa: mitä pitempi on matka sen parempi. IC 911 keikkuu rauhoittavasti sivusuunnassa. Matkalla pitää vaihtaa junaa Pieksämäellä. Siskoni astui aikoinaan Kuopiosta Jyväskylään matkatessaan Pieksämäen asemalla Kuopion junaan.

Kuopio oli joskus elämäni keskus. Kävin koulua betonisessa rakennuksessa, joka näyttää niin matalalta, että pidempi ihminen saattaisi lyödä päänsä kattoon. Aloitin lääketieteen opiskelut Kuopiossa Työnkulmalla, kunhan olin ensin tehnyt pienen retken Hervantaan. Kuopion keskustaa hallitsee tori, jossa pidettiin tammimarkkinat. Hengitys jäätyi, helppoheikit kauppasivat rukkasia, ostettiin viipurinrinkeli, joka ei maistunut oikein miltään ja maajussit kävivät "strip tease"- linja-autossa. Käytiin kahvilla Trubella ja Valion baarissa. Satamasta lähtivät kesällä höyrylaivaristelyt. Kuopiossa oli hyvä kirjasto ja kaupunginteatteri, jonka tähtinäyttelijöitä olivat Auli Poutiainen, Markku Söderström ja Sina Kujansuu. Koululaiset saivat ostaa ennakkonäytöksiin edullisen ramppikortin. Kaupungissa asui yksi ulkomaalainen, jonka kaikki tunsivat nimeltä.

Olen asunut riittävän kauan muuallla romantisoidakseni kaupunkia.

HBO:n rikossarja Wire kertoo Baltimoresta. Kaupunki ei ole missään mielessä romanttinen. Olen katsonut sarjaa riittävästi, sillä odotan näkeväni roikkuvissa farkuissa laahustavia diilereitä kotikulmillani. Hieno sarja.
3 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Siskoni muisteli 70-luvun bussimatkaa talvipakkasella postiautolla Kemistä Simoon. Takapenkki oli täynnä pöhnäisiä Simon ukkoja tulossa markkinoilta. Tohkeissaan nämä olivat koko matkan muistelleet "tripsitelttaa".

On siinä ollut homma, kiertää pikkupaikkojen talvimarkkinoita riisuutumassa teltoissa ja linja-autoissa kiilusilmäisten karvalakkiäijien laumassa. Minä muistan noilta ajoilta vain värikkäät markkinapallot, mutta omakohtaisia "kevyempää" seksityötä sivuavia muistikuvia on sitten 90-luvun yläosattomista baareista.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muistelen, että alkuun esitykset tapahtuivat teltassa ja sitten linja-autossa. Tuskin niissä oli kunnon lämmitystäkään.

Kaisa kirjoitti...

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, kaikin puolin -