maanantai 15. toukokuuta 2017

Ryhmämatkailua

Ostin Veronasta neljän euron huivin. Bussissa huomasin, että kukikkaassa kangaspalassa roikkui varashälytin. Leikkasin hälyttimen irti ja kuljetin laitteen Tiroloon, jossa viskasin sen paikalliseen roskikseen. Ei sitä reikää välttämättä edes huomaa.

Matkustaessa tulee tarve ostaa osa Italiaa mukaan. Jotain pientä kivaa. Vaikka laukku. Laukkuja löytyy lukuisista kaupoista, myyjät ovat kiinalaisia ja käsilaukuissa lukee "Made in Italy". Lopulta turistiryhmän kaikkien naisten toisella olkapäällä roikkuu lähes samanlainen laukku. Halvimmillaan sen on saanut 13 eurolla, joka on vähän sama kuin viiden euron pizza täällä kotipuolessa.

Varashälyttimen voisi matkalle lähtiessään kiinnittää ranteeseen nippusiteillä, ettei vaan tulisi astuttua kauppojen ovista sisälle.

Kun matkustetaan vieraiden ihmisten seurassa, puhutaan matkoista. Ketään ei oikeasti kiinnosta matkakaverin Toscanan reissut. Ne höpinät kuunnellaan vain jotta voidaan puolestaan kertoa viimeisimmästä Dubain matkasta.

Illallispöydässä haravoidaan samasta kaupungista kotoisin olevia tyyppejä, joiden kanssa käydään läpi luokkakaverit, Valion baarit, koulut ja diskot. Ammattia ei kerrota kenellekään. Työstä puhutaan kierrellen ja kaarrellen kuin se olisi joku häpeällinen alapään vaiva.

Kouvolalainen mies oli käynyt vaimonsa kanssa ryhmämatkalla, jossa tutustuttiin Agatha Christien teoksiin ja Emmerdale televisio-ohjelman kuvauspaikoille suuntautuvalla reissulla. Molemmilla matkoilla hän oli ainoa miespuolinen osallistuja.

Bussissa kuulee edessä ja takana istuvien jutut. Yllättäen hieman pysähtyneen näköinen iäkäs nainen onkin pariskunnan aivot eikä toisinpäin. Toinen pariskunta vaihtaa aina olutlaseja kesken illallisen. Nainen saa täydemmän tilalle hieman tyhjemmän. 

5 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Hyviä havaintoja, vähän armottomia kyllä. Toisaalta ryhmissä voi tavata erilaisia tyyppejä. Esim meidän viime matkalla löysin heti yhden naisen, jonka kanssa ruokapöydässä huomasin olevani samalla aaltopituudella, siinä vähän kikateltiin ohimennen ja viihdyin hyvin hänen ja miehensä seurassa. Olivat Haminasta.

Made in Italy, paikallisten kiinalaisten tekemänä, kyllä. Tästä oli iso luku italialaisen toimittajan Roberto Savianon kirjassa Gomorra, jossa kerrotaan Italian mafiasta.

Heidi kirjoitti...

Porukka oli mukavaa tälläkin matkalla.

Timo Lampi kirjoitti...

Mukavaa kuulla tuota puolta matkasta.

anumorchy kirjoitti...

Italia on hieno maa ja ryhmamatkalla voi tosiaan tehda mielenkiintoista antropologista tutkimusta. Tai hermostua ihan taysin. Riippuu matkailijasta.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Virkistävää, että ei puhuta työstä! Usein ihmiset ovat lomallakin paljolti työidentiteettinsä pauloissa.

Pysähtyneen näköinen nainen oli mietteliäs. Joskus joku voi ajatuksiinsa uponneena näyttää ihan vihannekselta ja yhtäkkiä hänen suustaan pulpahtaakin helmi.