torstai 19. maaliskuuta 2020

Pidä huolta

Vanhuksista on pidettävä huolta, fyysinen etäisyys ja henkinen läheisyys kuten presidentti sanoi. Pitää piirtää rajat ulko-oven kynnyksen kohdalle. Kieltää kaikki huvit. Kun äiti soitti jutellakseen, kysyin ärtyneenä ”Onko teillä joku hätä”.

Vieraita vanhuksia olisi helpompi hoitaa kuin omia, kun kontakteihin ei liity niin voimakkaita tunteita.  Eivät vanhempani ole toistaiseksi paljon hoitoa edes tarvinneet. Nyt kun on ryhdytty paheksumaan vanhuksia kuin muinoin nuorisoa, niin voin kertoa, että isäni ja äitini ovat kuuliaisesti noudattaneet vanhuskaranteenia. 

Aikuinen lapseni kirjoittaa tänään fysiikan. Pitkä matematiikka oli ollut vaikea (taitaa aina olla). Isäni laski aikoinaan matematiikan laskut, joita en itse osannut.  Hän ratkaisi vuosia ylioppilaskirjoituksien matematiikan tehtävät, joita ainakin aiemmin julkaistiin sanomalehdissä.

Nyt on hyvää aikaa kirjoittaa, kun eivät harrastukset tai ihmiset häiritse. Jostain syystä homma ei kuitenkaan etene kovin riuskasti vaan pyyhin tiskipöytää, liikun somessa ja katson Areenasta kaikkien elokuvien alut. 



2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

86-vuotias äitini on linnoittautunut kolmannen kerroksen asuntoonsa Kemin lähiössä. On kuulemma kiva kun kukaan ei odotakaan että vanha ihminen haluaisi tavata ketään. Ei tämä silti ihan kevyt kontekstimuutos ole! Raja Tornion ja Haaparannan välillä on suljettu ensimmäistä kertaa elinaikanani.

Sairaalassa on tunnelma kuin ukkosen edellä - jännitteet kasvavat, vaikka vielä aurinko paistaa. Tekisi mieli kattaa kahvit pihalle muttei oikein uskalla enää...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Olen kuullut sellaistakin, että on enemmän aikaa tehdä niitä oikeita töitä kun meetingit ja koulutukset on peruttu.