Savolainen pärjää Tampereella kunhan ei liikaa auo suutaan. Jos jotain on pakko sanoa, niin kannattaa sanoa Moro. Harjoittele kotona, ettei luulla vallan vieraaksi tai jopa ulkomaalaiseksi. Luettelen tässä paikkoja, joissa savolaisen kannattaa tänne joutuessaan käydä.
1. Kauppahalli. Sieltä löytää aidot tamperelaiset. Kansaneläkkeen maksupäivinä ja joulun tienoilla ruuhkaa. Istu kahvikupin ääreen ja kuuntele paikallisten puhetta.
2. Tammelan tori. Kannattaa käydä kesäaikaan, sillä talvella se on vain liukas rakentamaton alue. Mustan makkaran perinteinen hankintapaikka.
3. Rajaportin sauna ja Rauhaniemen kansankylpylä. Nämä kaksi yleistä saunaa ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Jälkimmäisestä pääsee avantoon ja saunassa näkee mielenkiintoisia löylypipoja (käytä nimitystä pipa). Uimapuku on tarpeellinen, sillä miehet ja naiset istuvat somasti samoilla lauteilla. Rajaportin saunassa molemmille sukupuolille on omat saunat.
4. Sara Hildenin taidemuseo. Helppo löytää, sillä museo sijaitsee Näsinneulan kupeessa. Tasakattoinen betonirakennus, vessoissa lievä hometalon haju. Hienoja näyttelyitä ja erinomainen kahvila.
5. Elokuvateatteri Niagara. Ei mainoksia, eurooppalaista elokuvaa, edulliset hinnat, ei pop corneja. Istu mahdollisimman kauas muista katsojista. Tai tule ensimmäisenä, jolloin tyhjä tila asettuu ympärillesi ihan luonnostaan. Elokuvateatterin yhteydessä on baari, joka on savolaiselle liian tyylikäs.
6. Pyynikin näkötornin munkkikahvila. Kävele Hämeenpuistoa pitkin Pyhäjärveä kohti, käänny oikealle, ohita minigolf-rata ja Pyynikin kesäteatteri, nouse harjulle ja jonota kahvi ja munkki. Istu pöytään ja lue paikallista sanomalehteä (Aamulehti). Älä kysy "Onko tässä tilaa?", sillä sellainen ei ole tapana. Istut vaan siihen mistä löytyy tyhjä tuoli. Vältä katsekontaktia muihin pöydässä istuviin. Pääsee kahvilaan muutakin kautta ja jopa autolla, mutta minä kuljen näin ansaitakseni munkkirinkilän.
7. Lukulaari. Divari, jonka lattiatkin ovat kirjojen peitossa. Jos jotain kirjaa etsit, niin täältä se löytyy kohtuuhintaan. Kassalla saattaa työskennellä oikea runoilija.
8.Tulenkantajien kirjakauppa. Siitä outo kirjakauppa, että siellä myydään kirjoja. Erilaisia kirjallisuustapahtumia, joissa istuvat samat varttuneet naisihmiset. Liity joukkoon, se on ilmaista, eivätkä ne muutkaan mitään osta.
9. Teatterit. Tullaan linja-autolla. Takki jätetään bussiin, väliajalla juodaan kahvit. Esityksestä saattaa hyvällä onnella bongata jonkun televisiosta tutun näyttelijän.
5 kommenttia:
Jätit ujostuksissasi ohjeistamatta että suu pidetään kiinni, eikä jätetä ammolleen kun kaupungin omituisuuksia ihmetellään. ;DDD
No, mutta nehän olivat mukavia ohjeita! Pitäis varmaan joku vuosi käväistä Tampereella. Edellisestä käynnistä onkin noin vuosikymmen. Tammelan torilla en ole käynyt enkä sen sijaintia tiedä, mutta kai se on googlessa? Tapolan mustamakkara-baarissa kerran kävin. Eikös siinä Metson edustalla ole joku grilli myös?
Minnekäs sinne kannattaa viedä auto parkkiin jos on pari yötä? Tai onpahan niillä hotelleilla parkkipaikat. Ensi kesäksi onkin mietitty että mennäänkö Baltiaan vai käydäänkö peräti Tampereella. Hämeenlinnakin olisi kiinnostava kohde. Siellä en ole ikinä käynyt.
Missä se Tampereen taidemuseo on? Kävin siellä kun oli Muinainen Egypti -näyttely. Se oli semmoisessa pienessä punatiilisessä rakennuksessa.
Autopaikoista en tiedä, Tampereen alla on parkkialue nimeltään Hämppi, en tiedä paljonko pari vuorokautta maksaa. Tammelan torilla kannattaa käydä, se on luonnollisesti Tammelassa, kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Laukontori on kiva myös ja löytyy melko läheltä Keskustoria. Taidemuseo on Puutarhakadulla. Tampere on sen kokoinen kaupunki, ettei täällä hevin eksy.
Tässä oli hyvää tietoutta nokialaisellekin. Kunpa jostain saisi aikaa käydä näissä kaikissa paikoissa.
Tai no, saunat taidan jättää väliin.
Kaikki ovat käymisen arvoisia, olen tarkastanut moneen kertaan. Ehkä joskus kirjoitan vielä kahviloista, ravintoloista ja gallerioista.
Lähetä kommentti