torstai 16. helmikuuta 2017

Asiantuntija

Kerttu näyttää tänään pallokalalta. Kenellä muulla on pallokalan näköinen kissa.

Eräs kirjailija pyysi lääketieteellistä asiantuntija-apua kirjaansa varten. Kirjailija oli päättänyt, että hänen romaanihenkilönsä joutuu onnettomuuteen, jonka seurauksena tämän henkilön olisi vietettävä sairaalassa useita viikkoja.

Pohdin sopivia vammoja tutun infektiolääkärin kanssa. Pidän infektiolääkäriä jonkinlaisena asiantuntijana, sillä hän konsultoi usein traumaosastolla. Mietimme sopivia vammoja ja ehdotin kirjailijalle aika yksinkertaista vammaa, jonka arvelin hallitsevani jotenkin. Yliarvioin kykyni pahasti.

Pian kirjailija kyseli hoitovaihtoehdoista, sairaalahoidon kestosta ja muusta sellaisesta. Kyselin ortopedeilta pukukopilla ja kahvihuoneessa leikkausmenetelmistä, kipseistä, osastohoidosta ja ihonsiirroista. Minusta alkoi tuntua, että he alkavat kohta vältellä minua. No ei ehkä kuitenkaan.

Romaanissakin pitäisi faktojen olla kohdallaan. Minua ainakin lääketieteelliset virheet ärsyttävät. Poliiseja harmittaa miten väärin heidän työtään kuvataan. Sama koskee varmaan opettajia, pappeja, lakimiehiä, kampaajia ja torimyyjiä. On helpointa kirjoittaa siitä minkä hallitsee.Ei kommentteja: