sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Kampaajan hätätilanteet

Kun potilas kysyi eräänä päivänä kollegalta "Milloin jäät eläkkeelle", tämä soitti kampaajalleen ja käski saman tien sotkea valmiiksi punaista hiusväriä, sillä hän tulee heti. Nämä ovat kampaajan ammatin hätätilanteita.

Kampaajani S näytti kuvia uudella hiusvärillä värjätyistä hiuksista ja mietin, että mikäpä siinä, levitetään persikan värinen mönjä kuontalooni. S oli innoissaan kun pääsi kokeilemaan äskettäin saapunutta tököttiä.

Ehkä näytän nuoremmalta tai sitten en. Ihminen, joka tuntee itsensä nuoreksi, elää kuulemma pidempään. Huijaa kuolemaa.

Kuuntelin radiosta kirjailija, psykiatri Joel Haahtelan haastattelua. Haahtela vaikuttaa viisaalta mieheltä. Hän esitti ajatuksen, että kaikki virtaa meihin ja olisi hyvä, että tuossa läpivirtauksessa asiat muokkautuisivat paremmiksi huonomman sijaan. Haahtela puhui paljon hengellisyydestä ja siitä, että jumalan sijaan nykyään on tapana keskittyä omaan itseen.

Olen koko ikäni miettinyt uskoa. Teini-iässä pelkäsin uskoon tulemista, sillä uskovaiset eivät saaneet juoda ja tanssia ja elivät muutenkin umpitylsää elämää. Punaisiksi värjätyt hiukset olivat syntiä.

Nyt olen ryhtynyt miettimään, että onko sillä väliä, onko jumalaa olemassa, jos se tuo lohtua, saa ihmiset tekemään toisilleen hyvää ja helpottaa kuolemanpelkoa.

En ole lukenut ainuttakaan Joel Haahtelan kirjaa, mutta aion kyllä lukea.

Luen tällä hetkellä K:lta saamaani nykyvenäläistä romaania (Roman Sentsin: Jeltysevit, erään perheen rappio), joka antaa Venäjästä todella lohduttoman kuvan. Kirjailija ei edes pehmennä todellisuutta huumorilla vaan toteaa ryyppäämiset, tappelut ja ihmisten saamattomuuden. Jostain syystä haluan kahlata kirjan viimeiselle sivulle asti vaikka jo nimestä voi päätellä, ettei tässä mitenkään hyvin käy.

2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Tämän luettuani muistin, että niinhän minäkin pelkäsin uskoon tuloa. Ajattelin, että se voisi iskeä kuten sydänkohtaus ja sitten olisin tuomittu tylsyyteen.

Onnea uudelle hiusvärille!

Varmaan ihmisellä joka tuntee itsensä nuoreksi ei ole mitään väsymystä aiheuttavia sairauksia, ja tämä on se perussyy myös pitempään elämiseen. On vaikeaa tuntea itseään nuoreksi, jos kivut kalvavat tai on liikuntarajoitteita.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minusta tuntuu, että sellaiset sekottavat asiat kuten sairaudet ja säryt oli tässä tutkimuksessa vakioitu ja nuoreksi itsensä tunteminen oli itsenäinen pitkää elämää ennustava tekijä.