sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Suunnistamassa

Osallistuin taidesuunnistukseen, jonka yhteydessä on mahdollista tutustua taiteilijoihin, heidän töihinsä ja työtiloihinsa. Jotkut taiteilijat ovat lavastaneet ateljeensa boheemin tyylikkäiksi: design-lamppuja, viherkasveja, vanhoja huonekaluja ja keramiikkavaaseja, joissa on tarjolla suklaakonvehteja. He ottavat vieraat vastaan ja esittelevät auliisti teoksiaan. Jotkut taiteilijat istuvat köyryssä työtilansa nurkassa ja heidän pelokkaat katseensa huutavat "Jättäkää minut rauhaan!"

Tein osan kierroksesta nuoren sukulaisen ja hänen tyttöystävänsä kanssa. Tyttöystävä viipyili teosten ääressä, kuunteli installaatioiden äänimaailmaa kuulokkeista ja näytti tyytyväiseltä. Mieshenkilö käveli huoneiden poikki reippain askelin ja odotteli meitä ovella. Hän sanoi, että videoinstallaatioissa joku aina istuu tuolissa ja vääntelehtii. Häntäkin kiinnostaisi maalata, muttei hän halua saada alan opetusta, sen sijaan hän arveli, että taulun maalatakseen täytyy googlata "Miten maalaan taulun" ja sillä asia selviää (olen nähnyt hänen piirrustuksiaan, jotka ovat mielestäni hyviä). Samalla metodilla joku kaveri oli opetellut soittamaan trumpettia.

Äänestin jo ennakkoon. Kirjotinin äänestyslipun numerot tarkkaan mallinumeroiden mukaisesti. Äänestäessä tuntuu kuin ei olisi koskaan aiemmin piirtänyt numeroa paperille.

Facebook vaatii lähettämään kaikille julkaisun "Olen äänestänyt vaaleissa", jos ei sitä tee luullaanko, että on laistanut kansalaisvelvollisuutensa? Voisiko tämä tieto jatkossa päivittyä suoraan someen äänestystapahtuman yhteydessä?

Kuvassa oleva grafiikanlehti on Janne Nytorpin tuotos, josta tulee mieleen vintage-kangas. Pidän hänen puupiirroksistaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus harrastanut maalausta(ilman suurempaa menestystä). Vuosikausia piinasi tunne, etten voinut hankkia toisen tekemää maalausta, koska voisin sen sijaan itsekin maalata jotain. Äärimmäistä säästeliäisyyttä?

Vaalikiima(hyi,mikä sana), sai aikaiseksi tunteen, että tarkkaan kirjoitetuilla numeroilla olisi jokin merkitys. Mietin, onko sen jälkeen mitään väliä. Samat ihmiset ja systeemit jatkavat. Kuinka paljon oikeasti on merkitystä sillä, että vanhukset saavat itsemaksaen huonompaa ruokaa kuin vangit, tai miten Suomen ihmisten käy.

Onko vain faceen dokumentoitu oikeasti tapahtunut, voiko elämää tapahtua muualla?