tiistai 18. elokuuta 2015

Emme suosittele uimistaPoljin suoraan töistä uimarannalle. Kyltissä luki: "Uimavedessä on todettu sinilevää. Emme suosittele uimista". En sitten uinut. Istuin penkillä ja söin jäätelön. Lapset pulikoivat sinilevävedessä, joka näytti raikkaalta järvivedeltä.

En muista, että lapsena olisi ollut sinilevää vai eikö siitä tiedetty mitään. Mummo kuori hillon pinnalta vihertävän homekerroksen ja se oli taas syömäkelpoista. Homeesta sai kauniin lauluäänen. Mummolan järvi oli rehevöitynyt, olihan sen rantamilla maalaistaloja, joiden pellot viettivät kohti järveä. Talot oli rakennettu tilan korkeimmalle kohdalle, josta saattoi laskeutua suoraan järven rantaan. Pihapiirissä seisoivat navetat ja järvenrantapelloilla märehtivät lehmät. Mummo kaatoi potan sisällön emaliseen lavuaariin. En tiedä mihin se siitä valui, sillä likakaivoa ei ollut. Vessan takana levisi tunkio, jonne viskattiin perunan kuoret ja leivästä leikatut homeiset kohdat. Serkut ampuivat ilmakiväärillä rottia. Se oli aikaa, jolloin ydinlaskeumaa olisi ihailtu. Siitä saa kauniin ihon. Tuon ydinlaskeumajutun keksin itse, mutta muu oli totta.

Hesarissa kehotettiin töihin palaavia tekemään asioita, joita lomalla tekisi: kannoin metalli- ja lasijätettä sisältävän muovikassin jätepisteeseen ja pelasin Sanajahti-peliä.

Pian alkaa BBC:n sarjan "Juhlien jälkeen" viimeinen osa (uusinta tietysti). Siinä näyttelee loistava Benedict Cumberbatch, joka nostaa sarjan Dowton Abbeyn yläpuolelle. Cumberbatch, jolla on käsittämättömän hankala nimi, osaa näytellä loistavasti itkua ja riemua pidättelevää yläluokkaista brittimiestä.

2 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

1960-luvun lopulla Kuopiossa mentiin veljien kanssa järven rantaan, että uitaisiin. Siihen tuli joku mies, joka sanoi, että siinä ei saa uida, tuo vihreä mälli joka kelluu rantavedessä on myrkyllistä. (Siltä se kyllä näyttikin) Kun me vielä purritettiin vastaan, se mies kielsi ihan vihaisesti meitä uimasta. Eipä sitten uitu. Ei ollut rahaa ostaa jäätelöitä, eikä siellä päin ollut kioskiakaan. Luultavasti mentiin vain kotiin pitämään tylsää.

Anonyymi kirjoitti...

Cumberbatchillahan on suuri joukko ihailijattaria, joita kutsutaan nimellä Cumberbitch. Urban Dictionary määrittelee Cumberbitchin näin: "Any woman who has a deep fascination with the wonderful, beautiful, talented English stage and on-screen actor Benedict Cumberbatch."