keskiviikko 5. elokuuta 2015

Jotain toista

Tampereen teatterin salin täyttäminen on vaativaa. Ihmiset poukoilevat puolelta toiselle ja yrittävät lukea tuoleihin ommeltuja numeroita, joita ei tahdo erottaa, sillä ne on kirjailtu samalla värillä kuin tuolikangas. Teatteritaiteen harrastajat ovat tunnetusti kypsässä iässä olevaa porukkaa, joille paikat pitäisi merkitä vähintään kaksikymmensenttisillä paksuilla mustilla numeroilla. Jaloille on vähän tilaa, vaikkei satu olemaan kovin pitkäkoipinen. On pakko pomppia pystyyn päästääkseen keskemmällä istuvat ohi. Samaa hyppimistä teki muuten Tarja Halonen, joka istui rahvaan keskuudessa.

Onhan se kiusallista ja koomistakin, kun kaksi naisnäyttelijää nojailee seinään ja kuvaa sanallisesti homoseksuaalista rakastelua, onneksi sentään englanniksi. Siitä käynnistyy Q-teatterin rohkea ja hauska näytelmä.

Tämä on näytelmässä tehdään näytelmää juttu. Mukana ovat ohjaaja/kirjoittaja Milja Sarkolan lisäksi Iida Kuningas, Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Elena Sleeve, Sanna-Kaisa Palo ja Emmi Parviainen.

Näytelmässä on kyse kirjoittajan elämästä sekä halusta sekä sen hetkittäisestä katoamisesta. Näytelmäkirjailija leikkii kolmetoistavuotiaana serkkunsa ja veljensä kanssa pornokuvausta. Miesnäyttelijä, jonka kanssa nainen menee sänkyyn parikymppisenä sanoo "Nyt olen nainut johtajan tyttären kanssa". Kun ohjaaja kertoo isälleen homoseksuaalisuudestaan mies sanoo "Tunnen paljon homoseksuaaleja, monet hyvät ystäväni ovat homoseksuaaleja".

Tommi Korpela on mahtava teatterinjohtajana, jolle näytelmäkirjailija (Milja Sarkola?) tarjoaa näytelmäänsä. Heteromiesohjaajat valitsevat näyttelijöitä, joita haluaisivat panna (näin tässä väitettiin). Kaksi näyttelijää käy pyörimässä miehen edessä pienissä vaatetuksissaan ja punaisissa korkokengissään. Lesbo teatteriohjaaja joutuu samoihin kiusauksiin ja toisaalta miettii halutaanko hänen ystävyyttään vain jotta saataisiin töitä.

Nauratti, toisaalta näytelmässä oli herkät hetkensä. Onhan se tavallaan hienoa, että joku käyttää rohkeasti elämäänsä luodakseen taidetta. Hyväksikäyttää itseään ja yllättyy siitä, että läheiset saattavat jopa loukkaantua vaikka naisen taidetta arvostavatkin.

Ymmärryspisteet johtuen selkeästi artikuloidusta suomen kielestä: *****
Muut pisteet **** miinus

Kuvan on ottanut Pate Pesonius

Ei kommentteja: