sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Häirintää

Tähän aikaan vuodesta vuorokauden ajan saa helpoiten selville kännykän näyttöä vilkaisemalla.

Kävin Naantalin kylpylässä kokouksessa. Kylpylät ovat kovin teennäisiä paikkoja. Uima-altaiden ympärille on siroteltu aurinkotuoleja, vaikkei aurinkoa näy missään. "Rantabaarissa" voi nauttia oluen tai voisi jollei paleltaisi. Hienointa on lojua ulkoaltaassa, kun taivaalta vihmoo vettä. Kylpylästä tulevat mieleen risteilylaivat: baarissa laulaa trubaduuri ja seisovasta pöydästä pitää syödä liikaa.

Kuljeskelin Turun sievässä kauppahallissa, jonka ovat osittain vallanneet erilaiset ruokapaikat. Näin on monelle kauppahallille käynyt. Kävimme tyttären kanssa Jazz-brunssilla Aboa Vetus museon ravintolassa.

Luin lehdestä poliiseista, jotka ovat huolissaan maahanmuuttajien törkeästä käytöksestä naisia kohtaan. Kun olin teini-ikäinen, oli sanallinen ja fyysinen häirintä tavallista. Naiselliseen ulkomuotoon kohdistuvat kommentit kuului vaan sietää. Kun joku tarttui tisseihin, oli tilanteesta  irrottauduttava. Maahanmuuttajia ei tuolloin vielä ainakaan Savossa ollut. Nämä tilanteet tulivat yllättäen, useinmiten keskellä päivää. Häiritsijät eivät olleet samanikäisiä vaan yleensä selvästi vanhempia. Olen tulkinnut asian niin, etteivät nämä miehet uskalla tarttua aikuisiin naisiin vaan lapsiin, jotka eivät vielä osaa puolustautua.

Tunnen pari naista, jotka on raiskattu. He eivät ilmoittautuneet poliisille. Tiedettiinhän yleisesti, että syytä etsitään naisen käytöksestä. Nyt ovat asiat siis onneksi muuttuneet. Tästä lähtien raiskaus otetaan vakavasti mitä korkeimmalta taholta.

10 kommenttia:

Partapappa kirjoitti...

Pidän ihmisen oikeutta koskemattomuuteen. Minä ainakin hermostun jos joku yht'äkkiä alkaa kiinni käymään. Tai, no, kukas ny tällassee vanhaa kuivankäppänää ukkoo kiinni kävis.
Lompsakin on tyhjä rahasta kun on jo oppinnu muoviläpyskällä maksamaan.

Toista se oli kaupanteko ennen. Saattoi saada hyvänkin kaupan tehtyä, jos sattui olemaan kossupullo kylkiäisenä antaa. Usein oli, pidin autossa varalta.

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin on 1970-luvun alussa teini-ikäisenä muutaman kerran ihan rauhassa keskellä päivää kadulla kävellessä vastaan tuleva aikuinen mies ojentanut kätensä ja puristanut rinnasta. Se sattui ihan fyysisesti, kun rintarauhaset olivat muutenkin vielä kovin arat. Silloin muuten oli myös kohtalaisen paljon itsensäpaljastajamiehiä. Mihin sellaiset ovat kadonneet?

Heidi kirjoitti...

Arvaan, etteivät näyttäydy enää tämän ikäisille naisille. Ensimmäisen näin jo ennen kouluikää ja viimeisen vuosia sitten kirjaston lehtienlukusalissa.

bert kirjoitti...

Itsensäpaljastelu on siirtynyt internetiin. Nuorille naisille lähetellään täysin lupaa kysymättä kikkelikuvia.

Anonyymi kirjoitti...

Tai naiset lähettelee miehille pimpsakuviaan.
Niistä vaan ei julkisesti puhuta.

Anonyymi kirjoitti...

vakavasta (ja tärkeästä) aiheesta saa taas murjaistua:

kielipoliisi irrottaisi itsensä niistä rinnoista (ei irroittaisi).

Heidi kirjoitti...

Kiitokset kielipoliisille!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Joo, siltä näyttää tosiaan, että on alkanut uusi aikakausi, puristelut ja viheltelytkin otetaan vakavasti. Myös pubien miehet sanovat ottavansa nyt tyttöjen koskemattomuuden vakavasti. Hienoa!

Anonyymi kirjoitti...

Oliko se paljastelija Tampereen vanhassa kirjastossa? Meinaan minä näin siellä yhden hyypiön r...ssa pöydän takana joskus 90 -luvulla. t. PäiviM

Heidi kirjoitti...

Ei ollut Tampereella.