lauantai 19. elokuuta 2017

Eilinen

Kiersimme eilen S:n kanssa maistelemassa Pintxoja tamperelaisissa ravintoloissa. Kuulin työläästi suussa kääntyvän sanan ensimmäisen kerran viime vuonna. Vähäisen kokemukseni perusteella pintxo on pieni pala leipää, jonka päällä killuu kökkäre vaikeasti määriteltävää tahnaa sekä pala lihaa tai kalaa koristeltuna jollain heinällä. Hinta on yleisimmin 3 euroa. Lisänä tarjotaan pieni lasillinen viiniä, kuohuviiniä tai olutta.

Ravintola Kattila oli satsannut tapahtumaan eniten ja sinnehän kaikki halusivat, joten Kattilan eteen muodostui jonoa. Ravintoloitsija tyynnytteli jonottajia ja vakuutti, ettei tarvitsisi odottaa kovin kauan. Hän kertoi olevansa kovin kilpailuhenkinen (paras pintxo palkitaan). Kattila poikkesi muista ravintoloista siinä, ettei muita annoksia kuin pintxoja ollut edes tarjolla.

Kotiin tultuani vanha ystäväni ja ihailijani (minulla on ihailija, tai ainakin joskus oli, uskokaa tai älkää) soitti. Hän oli humalassa (tietenkin), kuitenkin jotenkin ilahduin soitosta. On se kiva, että joku muistaa minut saatuaan riittävästi alkoholia.

Muutenkin eilen kaikki meni hyvin, kunnes katsoin facebookiin, josta Turun tapahtumat selvisivät. Pitihän se tiedotustilaisuuskin katsoa. Olihan tätä vähän odotettu, mutta surulliselta se tuntui. Vaistomaisesti mietti missä kaikki omaiset sijaitsivat.

Ulkomaalaisvastaiset tuumasivat vahingoniloisesti "Johan minä sitä sanoin".  Vastakkaisen ajatusmaailman omaavat kertoivat, että "ulkomaalaisen näköinen mies"yritti auttaa puukotettua naista oman henkensä kaupalla. 

Tiedotustilanteessa haastateltu TYKSin lääkäri puhui potilaista, eikä erotellut puukottajaa ja uhreja. Joku mietti, miltä tuntuisi hoitaa tappajaa. Ei kai sen kummemmalta kuin ketään muutakaan. Leikkaus on leikkaus, makasi leikkauspöydällä kuka hyvänsä.

Moni sivullinen pyrki auttamaan haavoittuneita vaikka oli itse vaarassa, jotkut lähtivät rohkeasti puukottajan perään. Torikahvilan kalusteista tehtiin aseita. Poliisit ja sairaalan henkilökunta toimivat hienosti. Vaikka kuolleita ei saa henkiin, ei enää tunnukaan yhtä toivottomalta. 

7 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Mikähän mahtaa olla pintxon ja tapaksen ero? - Kävin itsekin kanttarelli- ja marjaostoksilla Turun torilla pari tuntia ennen tuota veritekoa. Kyllähän se aika syvällisesti kaupungin sieluun osuu, ainakin jonkin aikaa tuntuu että kaupunkia on puukotettu ja siinä on nyt tuore haava. Tänään kun tein pyörälenkin joen rantoja pitkin ja vastaan tuli 'ulkomaalaisen' näköisiä nuoria miehiä, ajattelin miten kammottava tilanne, jos/kun paikalliset alkavat arvioida heitä ulkomuodon perusteella entistä useammin potentiaalisina terroristeina. Suurtorilla oli käynnissä joku olutfestivaali, jossa pyöri tatuoituja huivipäisiä klanipäitä. Ulkomuodon perusteella arvioin heidät potentiaalisina riskeinä. Inhottavaa, mitä tämä tekee ilmapiirille.

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Täällä on kanssa yksi sun ihailija, joka voisi soittaa sulle, selvinpäin. :D

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Hah haa.

Tuija kirjoitti...

Minusta on yllättävää, että monet kirjabloggaajat jatkavat aivan muista aiheista bloggaamista aivan kuin mitään karmeaa ei olisi tapahtunut. Toisaalta kirjablogi on kirjablogi.

Ketään ei varmaan tunne-elämäni kiinnosta, mutta avaudun siitä huolimatta. Aina kun jotain kammottavaa tapahtuu, samat reaktiot toistuvat: järkyttynyt epäusko, turhautunut raivo, pettymys. Samalla tietää, että kohta taas jotain muuta: perhesurma, kouluampuminen, luonnonkatastrofi, terroristi-isku, lentokoneen maahansyöksy... Tänään kuitenkin ajattelin lähteä julkiselle paikalle (museoon). Pessimistinä olen varautunut pahimpaan.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minusta oli aika paha, että mielenosittajat eivät odottaneet yhtään pitempään. Kun suruliputus ja hiljaineen hetki oli ohi, aloittivat mölynsä. Minusta voisi pitää ainakin viikon tauon ja mietiskellä tapahtunutta, jolloin ehkä jotkut iskulauseet jäisivät pois.

Minulla särähti pahasti Risikon määrittely "ulkomaalaisen näköisistä". Tuo on valtavan yleistävä ilmaus. Tässäkin tapauksessa ulkomaalaisen näköinen oli terroristi ja ulkomaalaisen näköiset olivat aktiivsimpina auttajina, kuten ne kaksi naisia suojellutta miestä, jotka itsekin haavoittuivat. Tuollaiset tyypittelyt saisi kyllä Suomessa lopettaa.

Nimetön kirjoitti...

Olen niitä "ulkomaalaisvastaisia". Liittyy vain muslimeihin ja älyttömiin kulttuurieroihin.
En todellakaan ole vahingoniloinen. Miten joku voi edes kuvitella noin? Tätä on pelätty todella.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ei kai kukaan järkevä sitä olekaan, mutta tätä varmasti käytetään monenlaisiin poliittisiin tavoittetisiin.