perjantai 11. elokuuta 2017

Vaimoni Casanova (Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi)

Tampereella Ratinan stadionilla Robbie Williams vain vilautti takapuoltaan, mutta Frenckell -näyttämöllä Miko Kivinen heilui näyttämöllä alasti vartin verran Leea Klemolan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Vaimoni Casanova.

Ennen näytelmän alkua ohjaaja huseerasi katsomossa ja järjesteli katsojien paikkoja. Klemola kuulemma seuraa usein näytelmiensä esityksiä, sillä ne kehittyvät vielä ensi-illan jälkeenkin.

Kuopion kaupunginteatterin kantaesittämä Vaimoni Casanova oli riemukasta katsottavaa.

Kyllikki Lalla (Seija Pitkänen) on kuusikymppinen näyttelijä ja teatterinjohtajan virasta seksuaalisen häirinnän vuoksi potkittu nainen, joka palaa töihin pitkältä sairaslomalta harjoittelemaan näytelmää, jonka toista roolia Casanovaa hän esittää. Vastanäyttelijänä ja narikanhoitajana toimiva Antero Jokinen (Miko Kivinen) ilmaantuu näyttämölle milloin alasti, hameessa tai mittavaa tekopenistä kantaen. Virkeää nuoriso-osastoa edustavat koreografi Ari Vierelä (Antti Lahti)  ja työharjoittelija Maaria Saarikettu (Meri-Maija Näykki).  Kyllikki Lallan aviomiestä esittää herkullisesti Annukka Blomberg.

Mikä onkaan hupaisampi näytelmän aihe kuin teatterin tekemisen esittäminen näyttämöllä varsinkin kun näytelmästä ei tahdo tulla mitään. Toinen takuuvarma aihe on tietenkin seksi. En ole nähnyt näyttämöllä hilpeämpää seksikohtausta kuin Kyllikin ja Jukan aviollinen yhtyminen. Näytelmässä oli paljon herkullisia yksityiskohtia, jotka palaavat vielä tänäänkin mieleen.

Päivänäytöksen monista teatterin ammattilaisistakin koostunut yleisö totisesti nauroi näytelmällle.

Kyllikki Lalla, nainen, joka halusi vielä kerran astua elämän virtaan, oli samaistuttava aidon tuntuinen hahmo kaiken karnevalistisen keskellä.

Kävin kouluni Kuopiossa, jossa koululaiset saattoivat aikoinaan ostaa halvan Ramppi-kortin ja katsoa kaikki kapunginteatterin näytökset. Äidinkielen opettajamme Helka Nurmi vei meidät ihmettelemään näytelmäharjoituksia. Taputin siis myös melkein oman pikkukaupungin tyypeille, jotka olivat tehneet hienon työn.

Kuva Sami Tirkkonen Tampereen teatterikesä

3 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Näin tämän viime talvena Riihimäellä ja olin kuolla nauruun.
Tykkään mahdottomasti Klemolan tyylistä.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minä pidän myös hänen näytelmistään, jotka tuntuvat jakavan mielipiteitä.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Samoin, Maaseudun tulevaisuus oli yksi tällainen. Siinä oli kaiken karnevaalisen alla tosi paljon asiaa.

Miko Kivinen taitaa olla yksi Klemolan luottonäyttelijöitä. Hän osaa olla näyttämöllä luonnollisesti alasti. Tässä hän on vanhana ajokoirana alasti suurimman osan aikaa.