torstai 11. tammikuuta 2018

Rappiotaidetta

Vexi Salmi ja hänen vaimonsa Katri Wanner-Salmi ovat keränneet kokoelman saksalaista ekspressionismia. Työt rajoittuvat sotien välilselle ajalle. Taulujen haaliminen alkoi muistaakseni 1990 ja nyt teoksia on 59, kaiken muun kerätyn taiteen lisäksi.

Rappiotaidetta voi ihailla Hämeenlinnassa. Kansallissosialistit eivät ekspressionismia hyväksyneet vaan pitivät sitä rappioituneena. Monet taiteilijat pakenivat maasta ja niille jotka eivät lähteneet, kävi huonosti.

Hämeenlinnan taidemuseon toisessa kerroksessa voi nähdä lisää Vexi Salmen keräämää taidetta.

Rappiotaide näyttelyä oli mielenkiintoista katsoa, sillä luen juuri Rosa Liksonin kirjaa Everstinna, jossa sivutaan suomalaisten ja saksalaisten suhteita jatkosodan aikana. Kirja on vetävä ja helppo lukea vaikka kieli onkin vähän kimuranttia. Hitleristä käytetään nimitystä vyyreri ja kun puhutaan loorasta on kyse naisen sukupuolielimistä.

Kun Vexi Salmi on halunnut jonkun taideteoksen hän on ottanut vaikka lainaa pankista saadakseen himoitsemansa teoksen. Kaikki taulut eivät ilmeisesti enää mahdu pariskunnan seinille, joten niitä joudutaan ripustamaan taidemuseoon. Onneksi en kärsi moisesta pakkomielteestä, mutta toisaalta hyvä, että joillakin on kyseinen ongelma riesanaan.

Hämeenlinnan reissu lähti siitä kun tapasin ystäväpariskunnan kamerakaupassa (se oli kyllä sovittu) ja he kysyivät lähtisinkö Hämeenlinnaan. Sanoin tahdon ja kyllä kannatti lähteä.

Ei kommentteja: