keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Hyväkuntoinen potilas

Kävin facebookissa keskustelua lääkärien käyttämistä fraaseista. Moni kollega sanelee automaattisesti tekstin alkuun "Yleensä terve potilas". Toisinaan tuon automaation perään luetellaan joukko sairauksia verenpainetaudista diabetekseen.

Potilas vaati korjausta luonnehdintaani  "Hyväkuntoinen potilas", jonka jälkeen en ole tuota fraasia käyttänyt vaan sanellut "Kävelee ilman apuvälineitä",  "Ei tarvitse apua riisuutumisessa tai pukeutumisessa" tai "Ei lepohengenahdistusta".

Yritän välttää sellaisten tyhjänpäiväisyyksien merkitsemistä kuten "Asiallinen potilas", jonka vastakohta ei ole näissä yhteyksissä "Asiaton potilas" vaan psykoottinen, muistamaton tai sekava henkilö.  Potilaani eivät ole oikeastaan koskaan sekavia tai psykoottisia, joten ilmaus on tarpeeton.

Merkkailen välillä erilaisia asioita paperille, jota käytetään pritsin suojana. Vedän puhtaan paperin pritsin päälle ja heitän käytetyn paperin ennestään paperia pursuavaan roskikseen ja alan sanella tekstiä ja vasta siinä vaiheessa muistan tekemäni muistiinpanot ja lopulta kaivelen roska-astiaa.

Tekstit ovat ymmärrettävästi herkkiä juttuja potilaille ja nykyisin tulee aiempaa enemmän korjaupyyntöjä, sillä tekstit menevät Kantaan, josta niitä voivat muutkin terveydenhuollon pisteet katsoa.

5 kommenttia:

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Jos nyt ei suoranaista virhettä löydä lekurin tekstistä, niin täytyy luottaa ja antaa lääkärin tekstin olla. Hän on sentään ammattilainen alallaan.

Eräs ulkomaalainen lääkäri merkitsi mut narkkariksi, koska olen opiaatteja käyttänyt reilusti yli 20 vuotta. Aikamoinen homma oli saada tuo nimitys pois omista tiedoistaan.

Mukavaa päivänjatkoa sulle sinne!!, Niin ja Kertulle kanssa, tietty!!

Marjatta Mentula kirjoitti...

Minulla luki kerran "aikaan ja paikkaan orientoitunut..." jotain tuohon suuntaan, sitten ikä yms. Tämä on minua huvittanut, ei siis pidetty aivan pöpinä. Tuo muotoilu oli ilmeisesti vakiotermistöä tässä yksikössä.

Meillä ei näy Kannassa edelleenkään mitään muuta kuin päivämäärä ja käynnin aihe. Carea on muutoinkin ihan sekaisin, ei tiedetä, mitä tekee Koks (Kotka) ja mitä Poks (Pohjois-Kymenlaakso). Minäkään en tiedä, missä rintasyöpätarkastukseni jatkuvat, viimeksi syynännyt lääkäriharjoittelija sanoi, että kannattaa itse soitella puolen vuoden päästä, jos vaikka unohtavat meikäläisen.

Tuo Timo Lammen juttu on hyvä. Opiaatti = narkkari!

Merja kirjoitti...

Äitini sai 30 vuotta sitten yliopistosairaalan poliklinikalta hoitoyhteenvedon, jossa status alkoi: ”Huomattavasti ikäistään nuoremman näköinen nainen...”
Äitini sailytti pitkään paperia kalliina aarteenaan.

sorvatar kirjoitti...

" Asiallinen" on termi, mitä itsekin olen ihmetellyt, jos on se on epäolennainen itse asian kannalta. Erikoinen termi, johon törmäsin läheisen kohdalla, oli "kömpelö" lisämunuainen. Munuainenkin voi siis olla kömpelö, ehkäpä ei ole näppärä baletissa tai pallopeleissä... Joku muu adjektiivi olisi kivempi, vaikkapa iloinen, mutta vähän hidas:) tms. Tanssiva lisämunuainen olisi aika jees.

Nimetön kirjoitti...

Katsoin juuri YleAreenasta brittiläisen neurokirurgin haastattelun (Valitut sanat; Marsh & Mazzarella). Siinä otettiin esille myös lääkäreiden käyttäytyminen potilaitaan kohtaan. Mielenkiintoinen keskustelu.

Eija ja katti