sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Pyhä ei ole paha

Metso-kirjasto on sunnuntaisin auki! Pyhä ei ole enää paha.

Kuuntelin Nuoren Voiman podcastin, jossa puhuttiin kustannustoimittajan työstä. Mukana oli kaksi kustannustoimittajaa, toinen Saarni kustannuksesta ja toinen Otavasta. Kustannustoimittajille tarjottiin skumppaa, kun kuulemma kustannustoimittajat tarjoavat sitä kirjailijoille. En ole saanut.

Kirjailijan ja kustannustoimittajan ero on siinä, että jos kustannustoimittaja jää auton alle ja kuolee, hänet voidaan korvata toisella, mutta kyseisen tyyppisen onnettomuuden jälkeen kirjailijan tuotanto päättyy kuin seinään. Tämä ei ole oma ajatukseni vaan podcastista noukittu.

Tajusin, miten suuri juttu (kirjani julkaisemisen lisäksi) oli se, että toinen haastatelluista kustannustoimittajista oli niin kiinnostunut käsikirjoituksestani, että vei asian kustannuspäällikölle saakka vaikka sitä ei sitten sieltä käsin julkaistu. Nyt kehua retostan vaikka yritän kuulostaa nöyrältä.

Olen vaikeiden valintojen edessä, syödäkö lounasta vai säästääkö nälkää sushi-buffettiin, jonne olen tänään menossa. Tiedän, ettei mitään yhtä ainoaa oikeaa ratkaisia tähän ongelmaan ole, mutta taidan mennä johonkin kahvilaan nauttimaan pullan ja kahvin.  Kirjaston kahvila ei ole auki.

Tihrustin eilen puhelimestani kun Antti Holma naukkaili teetä ja puhui joutavia Instagramissa. Pitäisi siis hankkia elämä, mutta olen suunnitelllut sitä niin monta vuotta, että se tuskin enää toteutuu.  Sitä Holmakin ehdotti kaikille seuraajille tosin hän käytti sanoja joita en uskalla tänne kirjoittaa. Antti Holma oli harvinaisen oikeassa.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Tunnustan tyhmyyteni tässä(kin) asiassa ja kysyn että mitä kustannustoimittajan työnkuvaan kuuluu?
Ihmisethän kyllä tietävät tai ovat tietävinään mitä toimittajan työ on, mutta miten tämä kustannustoimittaja eroaa perustoimittajasta vai onko kustannustoimittaja toimittajan oikea titteli?
Ei voi tietää niin on pakko kysyä.

Syömisestä, piti ehdottamani jonkinlaista lounaan ja buffetin puolittamista mutta sä jo ratkaisit sen tuolla kahville menolla.

Hyvää sunnuntaita muuten, näyttäis olevan aika hieno keli.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kustannustoimittaja työskentelee kustantamossa, jossa hän lukee sinne saapuvia käsikirjoituksia ja arvioi, olisiko jostakin johonkin. Jos kässäri on lupaava ja sopii kustantamon kustannusohjelmaan, aletaan sitä työstää kustannustoimittajan ehdotusten pohjalta ja sitten jossain vaiheessa allekirjoitetaan kustannussopimus. Kustannustoimittaja on erittäin tärkeä henkilö kirjan teossa.

Timo Lampi ☺ kirjoitti...

Tärkeintä elämässäon ottaa rennosti. Kaikki asiat järjestyvät kyllä. :))

Nimetön kirjoitti...

Ahaa...normaaliälyinen olisi varmaan tajunnut asiayhteydestä mutta minulta sellaista on turha odottaa :)
Kiitän mitä kauneimmin koska nytpähän tiedän mikä kustannustoimittaja on ei miehiään, vaan henkilöitään (kuten nykyään pitää sanoa ettei saa mitään ylimääräistä otsaansa, esim. leimaa :D)