Joku on napsauttanut Tampereen pakastusmoodista sulatuksen puolelle. Kävin nukkumaan kinosten keskelle ja heräsin vesilätäköstä. Tätä ei kannata ottaa ihan kirjaimellisesti.
Olen jo jonkin aikaa pohtinut synkeää aihetta vaikka muuten olenkin niin valoisa persoona.
Kuuntelin This American life -podcastia, jossa puhuttiin eräästä raiskaustapauksesta. Amerikkalaiset käsittelevät ongelmia nimenomaan yksilön kautta. Nuoren naisen raiskausilmoitusta ei uskottu vaan arveltiin hänen keksineen koko jutun saadakseen huomiota. Raiskattu alkoi itsekin epäillä, oliko mitään tapahtunut ja hän sai jopa tuomion väärästä rikosilmoituksesta.
Lopussa ilmeni, että rikos oli totta ja löytyi neljä muuta naista, jotka olivat saman kaksivitosen miehen uhreja. Mies sai kolmensadan vuoden tuomion. Raiskaukset olivat julmia, sillä tuntematon naamioitu mies tunkeutui naisten koteihin ja uhkasi heitä veitsellä.
Mietityttää tuo tuomion pituus. Jos mies olisi raiskannut "vain" kaksi naista, istuisiko hän vankilassa sata vuotta kolmensadan sijaan? USA:ssa jokainen rikos lasketaan entisen päälle. Jos mies elää 75-vuotiaaksi yhteiskunta elättää ja vartioi häntä viisikymmentä vuotta. Hän tarvitsee kenties lääkärinhoitoa, jopa vuodeosastohoitoa loppuvuosinaan. Kuulostaa järjettömän kalliilta systeemiltä. Voihan olla, että vankilassa elinajanodotus on matalampi kuin siviilissä, mutta silti. Olen ymmärtänyt, että Yhdysvalloissa vankeinhoito ostetaan yksityisiltä firmoilta.
Suomalaistaustaista Lauri Lovea (luin Wikipediasta, että miehellä on Suomen passi) uhkaa sadan vuoden rangaistus jos britit luovuttavat hänet USA:n viranomaisille. Terveysongelmista kärsivä Love on hakkeroinut yhdysvaltalaisten virastojen tiedostoja.
Nukuin viime yön huonosti, ehkä nämä mietteet johtuvat siitä tai sitten ei. Päädyin taas kerran siihen, että suomalainen järjestelmä on toimivampi vaikka olenkin joskus tuomioiden pituudesta (tai lyhyydestä) eri mieltä.
4 kommenttia:
Aikanaan oli lehdessä kaksi juttua vierekkäin, ihmisen tappo ja lehmän tappo.
Lehmän tappaja sai pidemmän tuomion kuin ihmisen tappaja.
Jospa tuo 50v vankilassa turvaa sen ettei kyseinen henkilö raiskaa enää ketään? Silloin tuo ylläpito maksetaan yhteiskunnan turvallisuuden vuoksi.
Itse uskon, että asiaan on joku muukin ratkaisu, eikä yhteiskunnalla ole varaa moiseen eristämiseen (joidenkin kohdalla se on paikallaan ja voidaan toteuttaa ilman satojen vuosien vankeustuomiota). Vaikkapa 16-vuotiaana jengitappelussa ampunut, ei välttämättä ole enää 60-vuotiaana vaaraksi muille. Hakkerointi saattaisi loppua jo parin vuoden tuomiollakin.
Ja onhan näissä sekin,että kun joku muu tekee rikoksen, olemme ikään kuin itse turvassa. Paha ulkoistetaan yksilölle ja voidaan unohtaa, että jokainen meistä tietyissä olosuhteissa esim. tappaa tai tekee rikoksen, voimme olla hyviksiä ja tuomita jonkun muun huono-osaisemman. Nyt kun on rikas ja hyinvoiva maa, se ei ole niin ajankohtaista. Monestihan rikollisen tarinassa on muitakin puolia, yksilön " pahuuden" lisäksi. Ja toki tuomiot ovat joskus hyvin erikoisia. Eikä tuomarin rooli ole helppo silloim kun pitää analysoida ja tutkia asia syvällisesti..
Lähetä kommentti