keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Ketterästi filosofiaa

Metson filosofian illassa keskustelivat professori Ulla-Maija Forsberg ja kustantaja, filosofi Jarkko S. Tuusvuori otsikolla "Tankeroenglantia, virastokieltä ja konsulttijargonia -ymmärtääkö kukaan?".

Kieleen pitää kuulemma suhtautua sallivasti ja saa alkaa tekemään tai alkaa tehdä ja voi napata muista kielistä sanoja, eikä silti joudu ainakaan ihan välittömästi helvettiin.

Bullshit on kuulemma puhetta, joka ei asetu mihinkään kohtaan totuus- epätotuus -akselilla. Bullshit leviää aina hierarkian yläpäästä, ei suorittavalta taholta.

Se, että pitää tehdä enemmän vähemmillä resursseilla, piilotetaan kehittämispäivien self help -tyyppiseen puheeseen. Terveydenhuoltoon tällainen puhe ei mielestäni ole vielä tunkenut siinä määrin kuin muualle työelämään.

Ketterä on kuulemma muotisana.

Ja antaa johdon kehitellä strategioitaan, eikä niiden takia kannata menettää yöuniaan.

Tällaista opin. Muuta ei jäänyt mieleen vaikka puhetta riitti.

Kommenteissa puhuttiin lääketieteen kielestä ja siihen minulla olisi ollut sanottavaa, mutta en halunnut paljastaa ammattiani, joten olin hiljaa. Hesarissa oli muuten muutama vuosi sitten juttu tyypistä, joka teki väitöskirjan kuolintodistusten kielestä ja antoi niissä käytettävälle aikamuodolle nimen dramaattinen preesens.



1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kymmenisen vuotta sitten, kun yritysmaailmassa alettiin puhua "asiakaslähtöisyyden" ohessa "ketterästä kehityksestä", aina yhtä ajan hermolla (sic!) oleva Aalto-yliopisto otti (maksulliseen) tarjontaansa Ketterä projektipäällikkö -täydennyskoulutuspaketin.

Musiikista kiinnostuneen nuoremman sukupolven aktiiviin sanavarastoon "ketterän" taas lienee tuonut Töölön Ketterä, suosittu rap- ja elektronisen musiikin duo.