tiistai 10. helmikuuta 2015

Espanjalainen lämmitys

Espanjassa ei kutsuta ihmisiä kotiin, vaan ystäviä ja sukulaisia tavataan baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Miguelin mielestä tämä on demokraattisempaa. Toisellahan saattaa olla hienompi koti kuin itsellä ja siitä voi tulla paha mieli. Miguel kertoi, että hänellä on monta vanhaa ystävää, joiden kotona hän ei ole koskaan käynyt. Koti on jotenkin liian henkilökohtainen ja intiimi tila.

Marta ja Miguel ovat ostaneet talon keskeltä vanhaa Malagaa huonokuntoisena  kymmenen vuotta sitten ja remontoineet sen. Asunto on viihtyisä, mutta tähän aikaan vuodesta kylmä. Sitä lämmitetään lämpösäteilijällä, joka näyttää vaaralliselta. Olohuoneessa on avotakka, jossa poltetaan halkoja. Takka lämmittää niin kauan kuin siinä palaa tuli. Ikkunat ovat yksinkertaiset, tosin paksut ikkunaluukut voi myös sulkea. Makuuhuoneessani ei ollut ikkunaa ulos vaan viereiseen huoneeseen. Nukuin hyvin paksun untuvapeiton alla.

Join aamukahvin lähikahvilassa. Malagasta ei saa huonoa kahvia. Kahvin kanssa nautin lasillisen vastapuristettua appelsiinimehua ja söin tuoreen rapean täytetyn sämpylä. Aamiainen maksoi kolme euroa.

Marta ja Miguel ovat katolisia. Pääsiäisenä he osallistuvat kulkueeseen: Martalla on päässään sellainen tötteröhattu, joka peittää kasvotkin, silmiä varten myssyssä on reiät ja Miguel kantaa pyhäinkuvaa. Jälkeenpäin kaikki menevät baarikierrokselle.

Lähibaarin seinä oli peitetty erilaisella uskonnollisella kuvastolla. Isäntäväkeni poltti sisällä. Heidän mielestään meidän uskontomme on terveys ja jumalamme on oma keho, heidän jumalansa on anteeksiantavampi kuin meidän.

1 kommentti:

Annelie kirjoitti...

Nyt iski aamupalakateus, koska kuvittelen, että olet saanut syödä sen vielä aivan rauhassa. Tuollaiseen pääsiäiskulkueeseen olisi hauska osallistua. Paksusta untuvapeitosta tuli mieleen mummula, jossa oli puulämmitys ja nukuttiin painavien höyhentäkkien alla nenänpää jäässä.