keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Museoita

Picasso on maalannut niin paljon tauluja, tehnyt veistoksia ja keramiikkaa, että töitä riittää moneen museoon. Malagassa, Picasson synnyinkaupungissa sijaitsee yksi niistä.

Picasso on sanonut, ettei taidetta tarvitse yrittää ymmärtää, eihän kukaan yritä tajuta lintujen lauluakaan.

Monessa museon työssä on ihmisen (lähinnä naisen) naamaa kuvattu useasta suunnasta, ja yhdistetty kaikki yhteen kuvaan: nenä alhaalta niin, että sieraimet näkyvät ja nenä sivulta. Koko keho on saatettu pilkkoa kuin porsaan ruho, ja yhdistää uudelleen, ikäänkuin palapelin palaset olisivat joutuneet vääriin paikkoihin. Onhan se hienoa. Jotenkin tuli mieleen, että parempiakin kokoelmia olen nähnyt kuin tämä. Kiva museo muuten.

Malgassa sijaitsee tyylikäs Carmen Thyssen museo, joka esittelee lähinnä vanhempaa espanjalaista taidetta. Pidin erityisesti yläkerran Casas- Rusinol näyttelystä. Taiteilijat olivat kaveruksia ja elivät 1860- luvulta 1930- luvun alkuun. Maalusten lisäksi oli esillä vanhoja julisteita.

Tuli käytyä myös modernin taiteen museossa (ilmainen!). Hieno museo sekin. Vakikokoelmien lisäksi esillä oli Adrian Ghenien voimakkaita maalauksia. Goghin auringonkukat Ghenien versiona. Taulu oli todella kookas.

Isäntäni sanoi, että museon kuppila on hyvä, mutta en käynyt.

Lähirautakauppiaani säännöstelee minulle myymänsä maalin määrää. Ehkä hän tekee sen siitä syystä, ettei hommastani tule kuitenkaan mitään. Nyt menin kauppaan ostaakseni taulukoukkuja.

- Haluatko huonoja vai maailman parhaita?

Mitäpä tuohon sanoisi, olin aiemmin käyttänyt huonoja hyvällä menestyksellä. Nyt ostin niitä maailman parhaita, jotka ovat todella mitättömän pieniä ja näyttävät siltä, ettei mikään taulu voi moisella kaktuksen piikillä pysyä seinällä. Naulasin mokoman seinään ja ripustin grafiikanlehden sängynpäätyni yläpuolelle. Nukuin levottomasti, sillä pelkäsin kookkaahkon taulun putoavan päähäni ja halkaisevan sen.

En äsken saanut p-leen kuvia liitettyä. Venäjällä on kuulemma kielletty kirosananojen käyttö elokuvissa. En laita niitä suuremmassa määrin tähänkään, vaikka lausuin muutaman ääneen. Onnistuin kuitenkin. Kiroileminen auttoi tässäkin asiassa. Suotta siis kiroilun kieltävät, sillä harkitusti käytettynä kirosanoista on hyötyä.

4 kommenttia:

Timo Lampi kirjoitti...

Ne ON maailman parhaita koukkuja.

Vaimo on pelänny jo muutaman päivän yli 25-vuotta, että Stan Getz:iä työssään esittävä, 80cm x 120cm, taulu tippuu, mutta siinä se on yhä paikoillaan. On varmaankin ainoa mikä on ollut aina siinä koko sen 25 vuoden ajan mitä tässä on tullut asuttua.

Heidi kirjoitti...

Aina kannattaa varautua pahimpaan.

Timo Lampi kirjoitti...

*Naurahtaa* Köhh...anteeks, niin kannattaa, :D

Merja kirjoitti...

Kuopiolainen P. Pasanen ei selvästikään ollut tavannut tamperelaista rautakauppiasta kirjoittaessaan kuuluisia rautakauppa-sketsejään.