sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Vuoden elokuvat

Tähän aikaan vuodesta kaikki sanomalehdet valitsevat vuoden parhaat kirjat, elokuvat, levyt ja teatterielämykset. Päätin listata vuoden aikana elokuvateatterissa näkemäni elokuvat, mutta en muistanutkaan niitä (no muutamia muistan). Se kertonee, ettei vuosi ole ollut elokuvavuotena niitä parhaita. Ehdin vuorotteluvapaan vuoksi usein halpoihin päivänäytöksiin.


45 years
Andrew Haighin ohjaama varma ihmissuhdedraama. Hienot näyttelijät (Charlotte Rampling ja Tom Courteney). Pelottavaa, miten nuorena ja kokemattomina joudumme tekemään pitkälle elämäämme vaikuttavia päätöksiä.

Taxi Teheran
Jafar Panafin ohjaama elokuva, joka on kuvattu taksissa. Minä näin sen Finnkinon suurimmassa salissa ihan yksin. Islamilaisesta valtiosta tulee mieleen Neuvostoliitto, kyllä sielläkin saattoi elää

Spectre
Bond- elokuvan ohjasi Sam Mendes. Spectren viitsii katsoa Daniel Craigin ja hienon alun vuoksi.

Dheepan
Pakolaisuudesta kertoneen elokuvan ohjasi Jacques Audiard. Tarpeellinen elokuva. Väkivaltainen toimintaosuus ei innostanut minua.

Ingrid Bergman- Omin sanoin
Elokuvatähden elämää tähden itse kuvaamien kaitafilmien kautta. Mielenkiintoinen ura ja elämä. Elokuvan historiaa.

Amy
Kun edellä mainitussa dokumentissa käytettiin kaitafilmejä, niin tässä näimme laulajan elämästä kertovia kännykkävideoita. Hyvä dokumentti tähden liian lyhyestä elämästä.

Miekkailija
Klaus  Härön ohjaama tarina virolaisesta miekkailijasta Endel Nelisistä. Sisäsiisti elokuva, joka pyrkii Oscar-ehdokkaaksi. Ihania lapsia.

Imitation game
Ihana Benedict Cumberbatch (vaikea nimi). Tämäkin elokuva on sisäsiisti. Ei jätä voimakasta tunnejälkeä, mutta ihan nautittavaa katsottavaa. Ei jaksaisi kuitenkaan katsoa uudelleen tai ehkä vaikeanimisen näyttelijän takia kuitenkin.

Talvivaaran miehet
Kiinnostava dokumentti, joka katsoo kaivoskatastrofia työntekijöiden näkökulmasta.

Ida
Ohjaaja Pawel Pawlikowskin puolalais-tanskalainen yhteistuotanto (voitti ulkomaisen elokuvan Oscarin). Kaunis elokuva, jonka jokaisen pysäytetyn kuvan voisi ripustaa valokuvanäyttelyyn.

Birdman
Oscar-elokuva tämäkin. Elokuva teatterista on aina kiinnostava. Minä pidin tästä, en osaa eritellä tarkemmin.

Whiplash
Damien Chazellen elokuva jazz-rumpalin urasta haaveilevasta nuoresta miehestä on perus-Hollywood kamaa. J.K. Simons on seksikäs tässä filmissä.

Päin seinää
Antti Heikki Pesosen ankea lähiökuvaus, josta jäi mieleen repliikki "Haista sinä teepussi paska". Tästä ohjaajasta vielä kuullaan, jos minulta kysytään (ei kysytä).

Mr Turner
Mike Leighin (suosikkini, näyttää muuten puutarhatontulta, olen nähnyt livenä) ohjaama elokuva taidemaalarista on kaunistelematon taiteilijakuva.

While w're young
Huono elokuva. En jaksa kirjoittaa tästä enempää. Jonkunlainen satiiri ilmeisesti.

Leviathan
Komea, kylmäävä ja kriittinen elokuva nykyvenäjältä.

Wild Tales
Argentiinalainen kuuden episodin elokuva kostosta. Hieman eritasoisia episodeja, osa hyvinkin nautittavia. Kiva nähdä argentiinalaista tasokasta elokuvaa.

Jätin ulkopuolelle Sodankylän elokuvajuhlilla näkemäni elokuvat sekä lyhytelokuvafestivaalit, joilla katsoin kaksi pitkää dokumenttiakin. Ihan varmasti muutakin unohtui.

En osaakaan laittaa näitä järjestykseen, paitsi että While w're young olisi joutanut jäädä tekemättä. Viimeisen muistaa aina parhaiten, ei voi mitään, joten valitsen parhaaksi elokuvaksi 45 years tai oikeastaan en pysty nimittämään parasta. Jääköön luokittelu, en piittaa.


9 kommenttia:

Outo Paimen kirjoitti...

Häpeäkseni tunnustan etten ole katsonut näistä leffoista mitään!
En käy luettelemaan kaikkia niitä tekosyitä miksi näin on päässyt mutta kun kerran elokuva-aiheeseen päästiin, niin tästä linkistä pääsee tsekkaamaan listauksen surkeimmista joululeffoista kautta aikainen

http://editorial.rottentomatoes.com/article/7-christmas-movies-so-bad-theyre-bad/

Mukavaa sunnuntaita!

Hoo Moilanen kirjoitti...

Kiitos tästä katsauksesta, joka tuli kuin tilauksesta! Arvoin sen välillä, että menenkö katsomaan tänään 45 vuotta vai Taxi Teheranin ja vaakakuppi kallistui tämän myötä ensin mainittuun.

Heidi kirjoitti...

Minäkin valitsisin 45 vuotta, vaikka ei se ansaitse viittä tähteä.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Elokuva oli eleettömyydessään vaikuttava.

Vaimon itkuinen olemus lopussa herätti ajatuksen, että kokikohan hän, että koko liitto oli ollut valhetta? Ja mikä mahtoi olla miehen näkemys asiasta; korvike elämälle, jonka hän olisi halunnut elää toisen naisen kanssa?

Ana kirjoitti...

Etsä kattonut Kingsmania? Mää kävin kattomassa sen kahdesti isolta kankaalta!

Heidi kirjoitti...

Hoo Moilanen: Olihan se aika loukkaavaa, ettei mies kertonut (eikä ilmeisesti aikonut kertoa) sitä yhtä yksityiskohtaa, jota en voi tänne laittaa, ettei se spoilaa jonkun elokuvaa. Varsinkin kun...

Ana: Kingsman jäi ikävä kyllä näkemättä.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Minua jäi hämäämään, kun en oikein nähnyt sitä diakuvaa. Sormus?

Heidi kirjoitti...

Nyt ei saa lukea, jos haluaa katsoa elokuvan.

Se tyttöystävä oli hyvinkin näkyvästi raskaana. Tällä pariskunnalla taas ei ollut lapsia, en tiedä oliko kyse päätöksestä vai lapsettomuudesta.Jotenkin ajattelin että se lapsettomuus oli naiselle vaikea asia ja sitten mies ei ollut kertonut, että oli tulossa isäksi kun tuo onnettomuus tapahtui. Minusta ei ollut sattumaa, että ihan elokuvan alussa nainen onnittelee vastaan tullutta nuorta miestä kaksosista. Nainen oli opettaja, joka sekin tuli tuossa ilmi. Jännä, että he vaikuttivat ensin unelmapariskunnalta, kunnes pikkuhiljaa kävi ilmi, ettei niin ehkä ollutkaan.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Kiitos! Kuinka tuo meni minulta ihan totaalisen ohi - katselinko juuri silloin paheksuvasti vieressä karkkia mässyttäviä ihmisiä (ei Niagarassa sovi!) vai mikä blokkasi vatsakkaan näkymän. No todella jäi sitten ukkokullalta merkittävä asia kertomatta!