torstai 12. heinäkuuta 2012

Ikäreksia

Kun mustan pilven takaa ryömii esiin aurinko, tulee sellainen olo, että  pitää tehdä jotain merkityksellistä. Kävin naapuritalon kynsiripsiliikkeessä ja varasin ripsienpidennysajan. Tiskin takana seisoi nuori nainen, joka kurkki minua mustan otsatukkansa takaa, korvissa heiluivat punaiset höyhenet, kuin perhovieheet. Epäröin ja epäröin edelleen, tuleeko minusta ripsienpidennyksien uhri? Hankin päivä päivältä pidempiä ta tiheämpiä räpsyttimiä, kunnes en jaksa enää avata silmiäni. Nuorella naisella oli psykologista silmää, hän katsoi minua pää kallellaan ja totesi rohkaisevasti "Voithan sinä ottaa sellaiset kesäripset". Kesäkissa tai kesäripset. Nyt kun valkoviini on haihtunut päästäni taidan perua ajan. Epäilen, ettei elämänlaatuni nousisi merkitsevästi vaikka ripseni olisivat näyttävämmät.

Käväisimme U:n kanssa töiden jälkeen terassilla. Eikös Pentti Saarikoski kirjoittanut hienoja teoksia juotuaan puolikkaan pullon Koskenkorvaa? Hän loi kuolematonta taidetta humalluttuaan, minä tarvitsen vain lasin valkkaria ja räpistelen pinnallisuudessa. Olen toki pinnallinen myös selvinpäin. Olen menettänyt otteeni naiseuteeni. Miten olla nainen, kun ikää on yli 50 vuotta? Jotkut ryhtyvät epätoivoisiin toimiin ja vetävät ylleen leopardikuosisia vermeitä ollakseen vetävän näköisiä. On vaikea toimia, kun pää ei kulje samaa matkaa ulkoisen habituksen kanssa. Näen muuten itseni jatkuvasti nuorena naisena. Siis ihan oikeasti näen. Olen kuin anorektikko, joka katsoo peiliin ja luulee olevansa lihava, vaikka on näivettymäisillään. Minä taas näen itseni nuorena, kärsin siis vaikeasta ikäreksiasta.

Duodecimin kesänumerossa kerrottiin siitä miten paljon lääkeaineita pääsee luontoon. Intialaiset lääketehtaat laskevat niitä surutta vesistöön, samaisista tehtaista ostetaan aineksia Suomessakin myytäviin rohtoihin. Lääkeaineita kulkeutuu muutenkin vesistöihin (jätepuhdistamot eivät niitä puhdista) ja luonnonkaloista on mitattu mm. masennus- ja tulehduskipulääkepitoisuuksia. Jätevesissä on hormonijäämiä, jotka aiheuttavat kalojen feminisaatiota ja laskevat kalakantoja. Samassa lehdessä kerrotaan, kuinka ilmastonmuutos tuo Suomeen uusia infektiotauteja. No onneksi kerrotaan myös, että lapamato on lähes hävinnyt maastamme. Maapallo tuhoutuu ja joku törttö tilaa ripsienpidennysajan. Näinä epävarmoina aikoina jotkut sortuvat hillittömyyksiin.

Tammerfestissä on joka vuosi (?) esiintynyt Kari Peitsamo. Kävin kuuntelemassa häntä viime vuonna Klubin terassilla. Hän oli kerrassaan mainio esiintyjä ja yleisöä oli tungokseen asti. Miehet tuoppiensa takaa huusivat toivekappaleitaan ja Peitsamo lauloi säestäen itseään kitaralla. Nyt ikitähti oli sairastunut ja tilalla esiintyi Harri Marstio. Ilmainen keikka oli siirretty Keskustorille. Esitys oli väsähtänyt, eikä laulajaa viitsinyt pitkään kuunnella.

En tiedä mikä tuo auto on, mutta  nätti se on (vaikka onkin vanha tai ainakin keski-ikäinen). Näin sen tänään.

10 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Etkö ole kuullut L-niministä glaukoomatipoista? Omat ripset kasvaa, eikä tarvitse juosta ripsihuollossa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

En ole. Ihan uutta minulle.

Hoo Moilanen kirjoitti...

Minua ihan oikeasti mietityttää, että miten puhdasta on vesi, jota kraanasta lasin kautta vatsaan valutamme.

Anonyymi kirjoitti...

Kesäripset ovat kivat silmäflirttiin. Itse en ole koskaan sellaista, mutta sisko ja etelän miehet.

Treeni peilisalissa ryhmän kanssa realisoi bodyimagea kummasti. Tai kesävideo, jossa laahustaa yliravitsemustilainen äitee. On valittava rypyt tai ylipaino?

Sateen sattuessa sateessa, Lapualla.
t. Minna

Anonyymi kirjoitti...

Saman ikädilemman kanssa kamppaaillaan. Mikset voisi ottaa ripsenpidennykset, jos niin haluat! Jos ei nyt, niin milloin sitten, 80-vuotiaanako? Ripsienpidennyksen ottamattomuus ei pelasta maailmanrauhaa tai vaikuta luonnonkatastrofiin tuon taivaallista.
Kummasti palauttaa realiteettiin, kun töissä kahvitauolla kerrottuani jostain sattumuksestani nuorempi työkaveri toteaa:"Niin minunkin äitini...". Siis mitä, pitääkö tuo minua äitinsä ikäisenä?!
Järkytyksestä selvittyäni ajattelen kuitenkin: Jokaiselle tulee vastaan tämä sama ikääntymisen tuska, eivät vain sitä vielä tiedä, koska nuorempana ei kuulu sellaisia ajatella. Terv. toinen yli 50v.

AuvoT kirjoitti...

Ford Fairline lukee auton nokalla. Arvelisin että se on muutaman vuoden nuorempi kuin blogisti H, tuskin enempää kuin 5v nuorempi. Mutta niin hyvin on laitettu, varmaan silläkin on ikäreksia.

AuvoT kirjoitti...

Öh korjaus, Ford Fairlane, en oo niin autoihmisiä...

Ana kirjoitti...

Mulla on myös hiukan ikähankaluuksia, kun kalenteri sanoo 51 vuotta mut mielestäni olen kyl vasta kolmekymppinen. Paitsi aamulla herätessä kyllä tuntuu että ehkä oon sata. Mutta siitä se sitten taas vertyy...

Anonyymi kirjoitti...

Vinkki: Ystävättäreni, sinua varmaan 15 vuotta vanhempi, otti tatuoinnin! Minäkin häkellyin, kun hän sen sanoi. Mutta se tatuointi olikin silmäluomissa. Siis mustaa/harmaata rajausta kuin rajaustussilla laitettu. Ja oli ihan oikeasti tosi kivan näköinen. Voisit harkita pidennysten sijaan. Kas kun potilaistasikin varmaan olet nähnyt, ettei niitä ripsiä kovin tiheään jää ikääntyessä.
Ja nuorena olosta. Minä kyllä miellän itseni ihan keski-ikäiseksi. Olen vain ehdottomasti parmmassa kunnossa, pirteämpi ja jaksavampi kuin ollessani oikeasti nuori. Luulen, että nmä nuoruuteen kuuluvaksi oletetut ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa vasta nyt, kun elintavat ovat säännöllisemmät ja pitää omasta hyvinvoinnistaan parempaa huolta. Vain teitkö sinä biletyksen lomassa tunnollisesti ulkoilulenkkejä? Tai nukuit aina kun nukutti etkä lukenut tenttiin öisin? Minä ainakin treenasin vain valmentajan ohjeiden mukaan ja muuten vietin paheellista elämää...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jos ajan voisi pysäyttää tähän. Mutta kun ei voi. Vanheneminen on rakennettu perimäämme, niinkuin kuolemakin on.