perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kommunistisen kaunis maisema

Ostin eilen köyhälle opiskelijapojalleni kengät. Nämä olivat kolmannet tai neljännet prikulleen samanlaiset. Entiset näyttivät varsin surullisilta. Poikani esitteli halkeamista pilkistäviä villasukkia. Jotenkin tulivat mieleen Chaplinin elokuvat. Sympaattista, mutta kuitenkin harmittavaa, että kosteus tunkee varpaisiin. Kenkäostosten yhteydessä olemme aina heittäneet vanhat kenkärajat kaupan roskikseen. Myyjä ehdotti kengännauhojen säilyttämistä kunnes näki ne.  Poikani vaate- ja kenkäostokset ovat vaivattomia, kengät hankitaan aina samasta puodista, ne ovat mustat  nauhalliset varsikengät. Poikani pukeutuu uskollisesti mustiin Leviksiin, viimeisimmät ostin Washingtonista, vyötärö oli tuumaa aiempaa tuhdimpi, vaikka nuoren miehen uuma on edelleen  säilynyt kapeana.  Itselleni hankin kirkkaan punaiset tiukat farkut. Se saa olla villi kevätryöpsähdykseni.

Sain luettua Laxnessin Salka Valkan. Kirja oli lopulta melko perinteinen rakkaustarina höystettynä humoristisilla kansaninhmisten ja kurjuuden kuvauksilla. En aina saanut selvää oliko kirjailija tosissaan. Mitä sanotte tästä?  Kirjailija kuvaa kuinka rakastavaiset kulkevat kesäyössä: "He seurasivat hevos- ja karjapolkuja kapean alamaan yli vuonon reunaa pitkin, ja rannalla vilisi vedenrajassa lintuja, jotka kisailivat valittunsa kanssa tai lepäsivät keinuen haaveellisen sulokkaasti pehmeillä laineilla yön valkeassa rauhassa. Täällä oli niin kommunistisen kaunista."

Katselin eilen sivusilmällä A-talk ohjelmaa. Ohjelmassa haastateltiin Jussi Halla-Ahoa  ja jotain toistakin miestä, joka ei missään nimessä ole rasisti. Kaikenlaiset hommalaiset eivät vain halua ulkomaalaisia Suomeen.  Rotujen ei haluta sekoittuvan. Tänne ei kaivata elintasopakolaisia, jotka elävät meidän nuhteettoman työteliäiden suomalaisten siivellä. Ei tänne tarvita niitäkään, jotka tekisivät töitä, sillä he vievät suomalaisilta työpaikat ja naiset. Ne eivät välttämättä edes käytä alkoholia, joka on ehdottomasti epäilyttävää. Jokainen saa olla mitä rotua tahansa ja ihan minkä värinen vain kunhan pysyy poissa täältä! Nyt sitten joku sanoo, etteivät he niin sanoneet. Eivät varmaankaan, mutta heidän jalkateriensä asennosta tein nämä päätelmät. Mahtaa  olla hankalaa, kun kokoajan joutuu vakuuttelemaan, ettei ole rasisti. Kumma ettei asia mene tyhmien toimittajien päähän.

5 kommenttia:

jaana kirjoitti...

Kommunistisen kaunis: tuohon ei pystynyt edes Elvi Sinervo. Taidan ottaa sanonnan aktiiviseen käyttööni.

Sokea kana kirjoitti...

ämä lehdistön tyhmyys on ilmeisesti yleismaailmallinen asia: http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tahan-on-tultu/the-media-will-take-that-as-a-nazi-salute

Timo Lampi kirjoitti...

Kyllä mun mielestä tänne saa muuttaa mitä rotuu tai värii tahansa oleva, mutta maassa maan tavalla, sitä tulee kunnioittaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Maan tapakin muuttuu, ja sen tulee muuttua. Onneksi! En välittäisi elää esim. sata vuotta sitten vallinneen maan tavan mukaisesti.

Åboriginal

Celia kirjoitti...

Todennäköistä on, että Halldór Laxness on tarkoittanut sitä, mitä kommunismia ihannoivassa kielikuvassaan on kirjoittanut. Viittaan tässä hänen maailmankuvaansa, mikä on ollut voimakkaasti sosialistinen.

Olen lukenut Salka Valkan vuosia sitten parikymppisenä, enkä pitänyt sitä erityisemmin humoristisena, mitä en pidä mitenkään ihmeenä kirjailijalta, joka on saanut vaikutteita sellaisilta umpivakavikoilta kuin Strindbergiltä ja Freudilta. Voi olla, että jos nyt lukisin Salka Valkan uudelleen, voisin löytää kirjasta samanlaista tahatonta komiikkaa kuin sinä.