tiistai 5. maaliskuuta 2013

Soittotahto

Katsoin eilen Teemalta dokumentin Iskelmä Suomi ja hätkähdin mahdollisuutta, että sitten joskus vanhainkodissa, jossa itseäni passuutan,  järjestetään disko, jossa soitetaan  Einen käännösiskelmää "Yes sir alkaa polttaa...". Mahdollisuus altistua tahtomattaan Markku Aron, Frederikin tai Päivi Kautto-Niemen lauluille vei minulta yöunet. Tilitin asiaa FB-päivityksessäni ja sainkin runsaasti osaaottavia kommentteja. Päädyimme siihen, että hoitotahdon lisäksi on syytä laatia mitä pikimmin soittotahto.

V onkin alkanut jo aiemmin laatia soittolistoja tähän tarkoitukseen. Soittolistan kerääminen alkoi V:n pelosta joutua kuuntelemaan viimeiset elinvuotensa jatkuvaa virrenveisuuta.

H haluaan aamiaseksi keksin ja kupin kahvia, mutta pelkää hoitajan alkavan lappaa aamutuimaan limaista kaurapuuroa hänen suuhunsa. On siis laadittava myös aamiastahto.

A pelkää kokevansa äkkikuoleman, jolloin omaiset hädissään laittavat kuolinilmoitukseen jonkun mauttoman värssyn. Minä tiedän henkilön, joka on käynyt valmiiksi hautajaiskuvassa valokuvaamossa. V haluaisi osallistua omiin hautajaisiinsa ja kuulla kehuja. Tätini hautajaisissa muisteltiin kaikkia hulluuksia, joita hän ehti dementoituessaan tehdä. Minusta tuntuu, että äitini närkästyi asiasta ja alkoi kehua siskonsa älykkyyttä ja pahoitella sitä, ettei tällä ollut mahdollisuutta hankkia koulutusta. Dementiajutut olivat hauskempia vaikka vain pieni osa tuon sukulaisen elämää. Kun kuolee iäkkäänä niin surullisen pieneltä näyttää saattojoukko. Oli kuuma, eikä hautajaisiin saanut tulla paljain säärin. Minun hautajaisiini saa, saa toki laittaa pitkät kalsaritkin, jos sattuu olemaan talvipakkaset.

5 kommenttia:

Kionaya kirjoitti...

Ihan samoja asioita olen ajatellut. Hyvä ajatus tuo soittotahto, täytyykin sellainen laatia.
Katsoin muinoin ohjelman, jossa ihmiset suunnittelivat omat hautajaisensa yksityiskohtia myöten. Yksi nainen järjesti muistotilaisuutensa elävälle itselleen. Kivat juhlat, joissa "vainaja" oli iloisesti keskipisteenä.

anumorchy kirjoitti...

Toivottavasti olen siina vaiheessa viela sen verran kondiksessa, etta voin puuttua naihinkin tarkeisiin asioihin. Kaurapuuro on ihan ok, sita syon nytkin aamiaiseksi, limaista tai ei.

Anonyymi kirjoitti...

Kuka kielsi paljaat sääret hautajaisissa? Yleinen mielipide vai joku spesifisempi taho? Minä kyllä kapinoisin tällaista "sääntöä" vastaan vaikka muuten olenkin ihan rauhallinen ihminen.

Timo Lampi kirjoitti...

Noi tartteeki heti lisätä hoitotestamentin jatkeeks. Kiitos kun valistit.

Heidi kirjoitti...

En muista kuka paljaat sääret kielsi, olisiko äitini vihjannut, että hautajaisissa pitää olla mustat sukkahousut (ei varmaan stay up sukkia).

Hoitotestamentin jatkeeksi soittotahto!