perjantai 11. huhtikuuta 2014

Porttiteoria

Näin eilen Tampere talon studiossa esityksen nimeltään Bussi 13. Pidin tuosta Tampere Biennaleen kuuluneesta musiikinopiskelijoiden näytöksestä. Se perustui Raymond Queneaun kirjaan Tyyliharjoituksia. Minut valtasi vastustamaton himo lukea tuo teos. Tampereen kaupunginkirjaston hyllyjen järjestys on mielestäni epälooginen. Hetken harhailtuani löysin kuitenkin hyllyn, johon oli kerätty Q-kirjailijoiden opukset. Niitä oli vain muutama, muttei tietenkään Raymond Queneaun mainiota kirjaa Tyyliharjoituksia. Tarkistin asian tietokonehaulla: ikävä kyllä kaikki Queneaun Tyyliharjoitukset olivat lainassa. Tampereelta löytyy yllättäen monta miehen taiteen ystävää. Raymondia innoitti Tyyliharjoituksia teoksen kirjoittamiseen Bachin Die Kunst der Fuge, jota minun oli tietysti kuunneltava (olen kyllä kuunnellut sitä aiemminkin, en minä sentään ihan sivistymätön moukka ole). Yritin ymmärtää Raymondia. Totisesti Bach varioi samaa teemaa moneen otteeseen, miksei sitä mikä toimii musiikissa voi toteuttaa kirjallisuudessa, kuten Queneau tekikin.

Tutkiskelin itseäni ja tunnustin, että tietämykseni klassisesta musiikista on kapeampi kuin patosilta. Kirjastosta voi aina etsiä apua paikatakseen tällaiset kauneusvirheet. Minulle oli kehuttu Minna Lindgrenin ja Olli Löytyn Sinfoniaanisin terveisin: kirjekurssi klassisen musiikin maailmaan. Kaikki kirjaston kappaleet olivat lainassa, mikä tuntui suorastaan kohtuuttomalta. Hikoilin ja vapisin. Haluan nuo kirjat ja heti! Eivät antaneet. Tilasin molemmat.

Aloitin viattomasti pienestä oppilasesityksestä ja repsahdin vanhaan musiikkiin ja lähes repsahdin kahteen kirjaan. Saa nähdä ovatko divarit vielä huomenna auki kun pääsen töistä (tuskin ovat). Kulttuuririippuvuus on keski-ikäisten naisten vaiettu ongelma. Me kun emme enää viitsi kunnon riippuvuuksien parissa räytyä.


5 kommenttia:

Roope Dessutom kirjoitti...

Pientä hätäapua hyllystäni Queneau-puutteeseen. Siitä taudista ei parane muutoin kuin kirjan hankkimalla - tunnen ongelman henkilökohtaisesti. (1. perus 2. niinku 3. tanka):

1. S-bussi, ruuhka-aika. Nuori mies, noin 26, huopahattu jonka hatunnauhan korvaa punottu hihna, liian pitkä kaula, aivan kuin sitä olisi käytetty köydenvedon välineenä. Ihmisiä jää pois. Kyseinen kaveri suuttuu eräälle vierellään seisovalle miehelle. Hän väittää, että tämä tönii häntä aina kun joku kävelee ohi. Mankuva ääni joka pyrkii ilkeyteen. Huomattuaan vapaan paikan hän heittäytyy sille. - Pari tuntia myöhemmin kohtaan hänet Cour de Romella Saint-Lazaren aseman edessä. Hän on jonkun ystävänsä seurassa joka sanoo: "Sinun pitäisi hankkia päällystakkiisi yksi nappi lisää." Hän näyttää mihin (takinkäänteen kohdalle) ja miksi.

2. Kato, bussi tuli niinku, ja mä nousin siihen, kato, ja sitten siellä oli niinku semmonen tyyppi jonka mä niinku huomasin, kato. Tai oikeestaan sen kaulan niinku, ja sen punotun hihnan, kato. Sitten se alko niinku mölyämään, kato sille vieressä seisovalle, se niinku astu sen varpaille, kato. Sitten se meni niinku istumaan, kato. Sitten, kato myöhemmin niinku, mä näin sen Cour de Romella. Se oli niinku kaverinsa kanssa, kato, ja se kaveri sano niin että 'Sun pitäs ommella päällystakkiis yks nappi lisää.' Niinku.

3. S-bussi saapuu / Hattumies nousee kyytiin / Syntyy rähinää / Myöhemmin asemalla / Keskustellaan napista

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tuli tuosta kirjojen lainaamisesta mieleen, että kai tiedät kirjaston seutuvarauksen?

Usein johonkin kirjaan on Metsossa vaikka 20 ihmisen jono, mutta kun klikkaa seutuvarauksen, niin kirja tulee tyyliin parissa päivässä, kun monta kertaa sama kirja makaa hyllyssä jossakin Pirkkalassa / Viialassa.

Merja kirjoitti...

Mitä tulee klassiseen musiikkiin, googlaa Meidän Festivaali ja tarkista ohjelma. Voisin olla asiassa avuksi. Kenties järjestää myös ruumiin ravintoa. Ja kaimakollegalle myös.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Kiitos Dessu. Tämähän on oikeastaan klassinen kirjoitusharjoitus.

Hoo Moilanen:Tiedän seutuvarauksen, mutta en nyt muistanut koko asiaa. Hyvä kun muistutit.

Merja:Hyvä idea!

Nimetön kirjoitti...

Minä varailen täältä syrjäkyliltä lähes aina seutuvarauksella. Viimeksi taisi tulla Juupajoelta tai jostain vastaavasta paikasta haluamani matkaopas.
Merja:innostuin idasta!