sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Nuku hyvin

Kaikki instanssit varoittavat miten vaarallista on nukkua huonosti. Nukkumattomuus tekee ärtysäksi  ja sairastuttaa ihmisen kaikenlaisiin kammottaviin kroonisiin sairauksiin.

Nuku huonosti ja stressaa lisäksi sitä mitä pahaa elimistöllesi teet. Kehnoa nukkumista ei voi lopettaa kuin tupakanpolttoa.

Sukuni naiset ovat aina nukkuneet huonosti. Vaikka mummon makuukammarista kuului taukoamaton kuorsaus, hän huokaisi aamuisin "En ole nukkunut silmän täyttä"

Minä nukun hyvin silloin kun aamulla ei tarvitse mennä töihin, ei ole liian kuuma tai kylmä, ei tarvitse nousta varhain (vaikka herään kuitenkin aikaisin), silloin kun en tapaa ihmisiä, en puhu illalla myöhään (iltauutisten jälkeen) puhelimessä, en harrasta liikuntaa ilta-aikaan, en pyöri yhdeksän jälkeen netissä, lue sähköpostia, kirjoita, kun ei tapahdu mitään erityisen kivaa tai ikävää. Sekä innostus että murehtiminen ovat unen kannalta tuhoisia tiloja.

Nukun sikeästi silloin kun en oikeastaan elä vaan kuljen varovasti varpaillani omassa asunnossani ja revin irti kaikki ulkomaailmaan ulottuvat piuhat.

Eräs facebook-ystäväni asuu Yhdysvalloissa ja kertoi jokin aika sitten, ajaneensa bussilla kouluampujan ohi. Muut bussimatkustajat heittäytyivät sekunneissa bussin likaiselle lattialle. Vain J, jota ei ollut koulittu näitä tilanteita varten,  jäi penikille istumaan ja ihmettelemään nuorta miestä, joka seisoi kadulla pyssy kädessään.

Opin naisen teksteistä termin lockdown drill: harjoitellaan miten lukitaan luokan ovi, vedetään verhot ikkunoiden eteen, sammutetaan valot, istutaan pimeässä ääneti eikä hermostuta lainkaan vaikka taivas putoaisi. Tämä on kuulemma New Yorkin osavaltion koulustandardi.

Ei tämä meille suomalaisillekaan ihan vierasta ole vaikka meitä on vähemmän kuin asukkaita New Yorkissa.

Nuku sitten hyvin tällaisessa maailmassa.


1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Vaimoni Outi kulki koutyttönä kotoansa Korvenkannantieltä Lappeentien kautta, vielä Vuoksen yli menevää siltaa pitkin kouluunsa, päivittäin, paitsi silloin kun koulu paloi. Siitä on nyt jo liki kuusikymmentä vuotta. Kyllä, ohi sen paikan missä nyt ammuttiin nämä kolme. Seuraavaa taloa siinä kutsuttiin "Väärätaloksi", se kun taipuu kadun mukana sopivasti. Radiossa sanotaan, että Imatra tekee kaikkensa ettei tämä toistu … vai kuinka tuo sanonta nyt meni?

Ihmisten kai pitää sanoa jotakin. hh