keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Hanki kotieläin

Jos sinun ei tarvitse enää nousta keskellä yötä imettämään, odottaa miestä kapakasta, pelätä mitä alaikäisille lapsillesi voi tapahtua kaupungilla, ei hätää, hanki kotieläin. Saat valvoa ja tuntea itsesi tarpeelliseksi. Inhottavaksi mutta hyödylliseksi.

Kerttu ripuloi viime yönä. Kun se osaisikin käydä kissanhiekalla hiljaa, mutta kun on pakko naukua ja pöyhiä hiekkaa äänekkäästi.  Kissanhiekkaa voi totisesti pöyhiä niin, että se häiritsee viereisessä huoneessa nukkuvan yöunta.

Sen jälkeen se tuppautui viereeni nukkumaan ja haisemaan. Kannoin otuksen keskellä yötä kylpyhuoneeseen ja pesin takapuolen saippualla. Vaihdoin äsken lakanat ja toivon rauhallisempaa yötä.

Tämän viikkoisella hoitajallani on tapana tulla huoneeseeni koputtamatta. Hän räväyttää oven auki niin rivakasti, etten ehdi sulkea facebookia. Tosiasiassa otin ohjelman puhelimestani, joten kyttään päivisin vain sähköpostia ja Instagramia. Varsinaisen hoitajani hieman laahustavat askeleet tunnistan. Hän kuuntelee hienotunteisesti oven läpi sanelenko, ja jos en sanele, hän koputtaa varoivaisesti oveen.

Toinen hoitaja tulee silloinkin kun huoneessa on potilas ja vaikka ovenpielessä on pönkkänä punainen valo. En tiedä miten ilmiantaisin ärsyynnykseni. "Minusta tuntuu pahalta, että tulet huoneeseeni koputtamatta". Kuulostaisiko hyvältä? Miksi tällaiset yksinkertaiset asiat ovat niin vaikeita ja monimutkaiset helppoja? Hän ei nimittäin ole mikään paha ihminen.

Se suolistovaivainen makaa tuossa vieressäni ja on niin vaivattoman, viattoman ja lämpöisen oloinen. Voiko kissa sairastua Colitis Ulcerosaan tai Crohnin tautiin? Jos Kertulta pitää leikata paksusuoli ja laittaa avanne ja minä joudun loppuikäni vaihtamaan avannepusseja.

8 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Privaatissa on helppoo: sanoin, että minä maksan tästä kammarista vuokraa ja silloin tänne tullaan vain pyynnöstäni ja silloinkin koputuksen jälkeen. Tapahtui 20 v sitten, mutta toimii yhä. Kerran tuli palohälytys, tulkitsin vääräksi hälytykseksi ja jatkoin töitä. Soittivat kansliasta puhelimella, että on tosi kyseessä, suoriutukaa ulos. Onneksi potilas oli saanut jo housut jalkaansa.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä! Omia lapsia ei ole, mutta koiran kanssa heräillään ainakin kerran yössä. Heräilty jo 15,5 vuotta. Välillä käydään yöpissalla kadunvarressa, yleensä klo 03.00. Sydänlääkkeet ja varsinkin nesteenpoistolääkitys tekee tehtävänsä. Koiralla siis.

t: Mari ja Arska

Marra kirjoitti...

Mua kyllä saattaisi ahdistaa tai ainakin hämmästyttää potilaana, jos joku hoitsu tunkisi huoneeseen yllättäen ja koputtamatta. Omalla tuurillani seisoisin just liki alasti ovelle päin lääkärin tutkiessa vaikkapa selkää ja sitten hoitsu avaisi oven ja koko käytävä näkis mut jne. Ei näin!

Hoo Moilanen kirjoitti...

Voisitkohan sanoa hoitajalle, että potilaiden yksityisyyden tähden olisi kiva koputtaa tullessaan.

Liisalla oli kauan sitten Siru-niminen kissa. Vitivalkoinen vaan ei sokea. Kerran se peijakas juoksenteli ympäri kämppää ja sohvia ja päästeli sinappia juoksuaskelten tahtiin. Kunto oli hyvä ruikulista huolimatta, pointsit siitä. Samainen kisu pissasi kerran minun valkoiseen kenkääni, jonne työnsin jalan katsomatta. Kengät lensivät roskiin, kun ei sitä jäätävää hajua saanut pestyä pois.

Timo Lampi kirjoitti...

Sait mut taas naurahtamaan!!
Auttaiskohan jos tämän hoitsun ollessa vuorossa liimaisi oven kahvaan post-it lapun jossa lukee koputa...

Timo Lampi kirjoitti...

Vastasuuden varalle, kissan tuotosten haju lähtee pois...mäntysuovalla ja sitten tietty väkiviinaetikalla. :)

Heidi kirjoitti...

Sain sanottua siitä oveen koputtamisesta.

Timo Lampi kirjoitti...

Jess, hyvä Heidi!